Zentéék nyomán – újabb magyar mérföldkő

MTI

2021.06.08. 12:33

Zentéék nyomán – újabb magyar mérföldkő

Kásler: elkezdődött a legkorszerűbb készítménnyel történő kezelés.

Hirdetés

Hirdetés

Elkezdődött a gerincvelői izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyerekek ingyenes kezelése az elérhető legkorszerűbb készítménnyel – jelentette be az emberi erőforrások minisztere június 8-án a közösségi oldalán. 

Kásler Miklós bejegyzése szerint elsőként egy kislány kapja meg az áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhető, az SMA-betegek kezelésére alkalmas génterápiás gyógyszert, a Zolgensmát. Ezzel – írta a miniszter – elkezdődött a gerincvelői izomsorvadásban szenvedő összes magyar gyermek legkorszerűbb, teljesen ingyenes kezelése a Bethesda kórházban és a Semmelweis Egyetemen.

„Orvos-miniszterként örömmel tölt el a tudat, hogy kezdeményezője lehettem ennek az áttörésnek, ami az érintett szülők számára a reményt, a kis betegek számára pedig az életet jelentheti” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, bízik a kezelés eredményességében. 

Kásler Miklós emlékeztetett, a készítményhez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyedi támogatásával juthatnak hozzá a betegek, és a mielőbbi döntések érdekében elrendelte a leletek értékelésének gyorsítását.

Ismert: az utóbbi időben több kisgyermek (Zente, Levente, Zsombor) Zolgensmával való gyógyíttatására gyűlt össze a pénz közadakozásból, miközben egy-egy ilyen kúra költsége meghaladja a 700 millió forintot. 
Kásler MiklósZolgensma

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés