A munkaadó kötelezhessen az oltásra?

Szabolcsihir.hu

2021.07.20. 14:08

A munkaadó kötelezhessen az oltásra?
„Lefő a kávé” azoknak, akik nem akarják beoltatni magukat? (Fotó: Pixabay)

Aki nem akarja a vakcinát, az legyen áthelyezhető más munkakörbe, szorgalmazza a kamara.

Hirdetés

Hirdetés

A munkaadóknak lehetővé kell tenni, hogy kötelezővé tegyék a koronavírus elleni védőoltást a munkavállalóik számára: erre tesz jogalkotási javaslatot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. 

Parragh László elnök a Portfolio.hu-nak azt mondta, nemcsak a lehetőséget teremtenék meg a munkaadók számára, de bizonyos munkakörökben kötelezővé is tennék a védőoltást. Szerinte ma is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják a dolgozóiktól az oltást, a jogszabályi módosítás viszont megkönnyítené ezt a lehetőséget. Az elnök közölte: a vállalatvezetők részéről erős igény van erre a szabályozásra, csak így lehet ugyanis elkerülni egy újabb zárást.

A javaslat szerint, amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket. Parragh László közlése alapján elsősorban azokat a szakmákat célozzák, amelyek esetében a munkavállalók több emberrel érintkeznek (közösségi közlekedésben dolgozók, éttermi alkalmazottak stb.), de hogy pontosan kikre terjesztenék ki a kötelező oltást, azt egy egészségügyi-szakmai döntés mondaná ki.

oltásParragh LászlóMagyar Kereskedelmi és Iparkamara

Hirdetés

Szóljon hozzá!