Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Koronavírusos: fertőzöttség esetén kerülni kell a kutyánkat, macskánkat?

| 2021. 07. 01. | 16:55:00
Ha van tünetük az állatoknak, akkor is csak enyhe.
Koronavírusos: fertőzöttség esetén kerülni kell a kutyánkat, macskánkat?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Két új kutatás szerint is nagy eséllyel megfertőzhetik a velük együtt élő kutyákat és macskákat a koronavírussal fertőzött emberek. Kanadai kutatók szerint a legveszélyeztetettebbek a gazdáik ágyában alvó macskák. 

Korábbi tanulmányokból már kiderült, hogy a kutyák és macskák elkaphatják az embertől a koronavírust, az azonban nem volt világos, mennyire fogékonyak rá, és mi növelheti a fertőződés kockázatát. Ezen kérdések megválaszolása mind a közegészségügy, mind az állategészségügy szempontjából fontosak. 

A bizonyítottan fertőzött állatokkal egy háztartásban élő négylábúak tesztje negatív lett, ami azt sugallja, hogy a vírus nem terjed az együtt élő háziállatok között. A 196 háztartásból 40-ben (20 százalékban) voltak antitestjei a háziállatoknak, a Covid-19 tehát gyakori a fertőzött emberek házikedvenceinél.

Broens kiemelte:

aki megfertőződik koronavírussal, annak ugyanúgy kerülnie kellene a kapcsolatot a kutyájával vagy macskájával, ahogyan az emberekkel is. „A legfőbb aggodalmat ugyanakkor nem az állatok egészsége okozza, hiszen ha van tünetük, akkor is csak enyhe, hanem az a potenciális veszély, hogy a háziállat vírushordozóvá válhat és visszajuttathatja az emberi populációba”

– fogalmazott a szakértő. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés