Hirdetés

Sok kubainak kezd elege lenni a „forradalomból”

2021.07.13. 08:30

Sok kubainak kezd elege lenni a „forradalomból”
Az Associated Press (AP) fotósát, Ramón Espinosát is véresre verték (Fotó: BBC)

A kommunista Kubában nagy a szegénység és a nélkülözés.

Hirdetés

Hirdetés

Több ezren tüntettek Kubában a hatalom ellen Havannában, hasonló megmozdulásra évtizedek óta nem volt példa, írja a BBC. A kubaiak a gazdaság összeomlása, az élelmiszer- és gyógyszerhiány, az áremelések és a kommunista kormány járványkezelése miatt demonstráltak. Végső kétségbeesés, nagy elszántásg kell ahhoz, hogy manapság valaki tüntetni merészeljen a kubai hatalom ellen, az ellenzékiekre ugyanis vasszigorral sújt le a rezsim.

A vasárnapi tüntetéseken részt vevők egyike, akit csak Alejandróként neveztek el, a BBC Mundónak azt mondta:

"Nincs kaja, nincs gyógyszer, nincs szabadság. Nem engednek élni."

A karhatalom nem sokáig nézte tétlenül az elégedetlenkedők, a tüntetést nemes egyezerűséggel szétverték. A Reuters hírügynökség képei szerint az egyenruhás rendőröknek civil ügynökök segítettek. Több tucat tüntetőt letartóztattak. 

Kubai kommunisták vs. USA

Este Miguel Díaz-Canel elnök a televízióban szólt a nemzethez, és az Egyesült Államokat hibáztatta a zűrzavarért. A Kuba elleni szigorú szankciókat - amelyek 1962 óta különféle formában vannak érvényben - "gazdasági fulladáspolitikának" nevezte. Díaz-Canel szerint a tüntetők zsoldosok voltak, akiket az Egyesült Államok bérelt az ország destabilizálására, és felszólította híveit, hogy

menjenek ki és védjék meg a forradalmat - utalva az 1959-es kommunista hatalomátvételre.

Joe Biden amerikai elnök nyilatkozatában azt üzente, a tüntetők pártján áll, hiszen tüntetni egyetemes és alapvető jog, és a felszólította a kubai kormányt, hogy tartózkodjanak az erőszaktól és hallgassák meg népet.

tüntetésKubakommunista

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés