Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Delta variáns: megteltek a kórházak, éjszaka is oltanak Izraelben

| 2021. 08. 15. | 13:23:00
Mindent elkövetnek, hogy elkerüljék a zárlatot.
Delta variáns: megteltek a kórházak, éjszaka is oltanak Izraelben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombaton - augusztus 14-én - este 8-tól hajnali 4-ig először, még kísérleti jelleggel működni kezdett a mentőszolgálat éjjeli oltókocsija, amely Tel-Aviv központjában várta az oltatlanokat, illetve az ötvenedik életévüket már betöltötteket.

Százak álltak sorba az oltásért, és a siker nyomán Naftali Bennett miniszterelnök elrendelte, hogy már vasárnaptól tíz városban lehessen oltakozni munka, vagy a szórakozóhelyek meglátogatása után, éjszaka.

"A elmúlt évben bebizonyosodott, hogy a vakcinák mennyire hatékonyak, megakadályozzák a fertőzést és a súlyos megbetegedéseket. Ezekben a napokban, amikor napról-napra emelkedik a fertőzések száma, kiemelten fontosnak tartjuk az oltási akciót és az oltás hozzáférhetővé tételét időpontkérés nélkül, díjmentesen" - mondta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli lapnak az első éjjeli mobil oltóállomás vezetője, Eli Bin.

Felgyorsítják az oltási kampányt

Naftali Bennett hosszú Facebook bejegyzésben ismertette kormánya tervét a sokkal fertőzőbb delta vírusváltozat leküzdésére.

"Lépéseket teszünk a megbetegedések csökkentésére és felgyorsítjuk a harmadik oltási kampányt, így legyőzzük a delta-járványt. Mindent elkövetünk, hogy elkerüljük a zárlatot, amely rombolja megélhetésünket, gyermekeink anyagi ellátását és oktatását" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A hadsereg további, több száz elsősegélynyújtásra kiképzett tartalékost fog behívni a korábban hadrendbe állított ezren túl, hogy segítse az oltási erőfeszítéseket, a fertőzöttek kontakt-kutatását, és az otthoni kezeléseket a kórházakra nehezedő terhelés csökkentése érdekében.

Nagyon súlyos 

A be nem oltott betegek nagyon fiatalok, és nagyon súlyos betegségben szenvednek. Fáj az ember szíve értük, és nehezen értjük meg őket" - mondta a Pteach Tikván lévő Beilinson kórház Covid-osztályát vezető Noa Elikim.
Közel nyolcvanezer teszt elvégzésével a szombati munkaszüneti napon 4145 új fertőzöttet azonosítottak, 5,38 százalék volt a fertőzöttek aránya. Jelenleg 49 608 aktív vírushordozót tartanak nyilván Izraelben, 877-en kerültek közülük kórházba, ahol a súlyos betegek száma 524-re emelkedett, és már 84-en szorulnak lélegeztetőgépre. A pandémia megjelenése óta 936 894 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a betegségben tavaly február óta 6632-en haltak meg a 9 millió lakosú Izraelben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés