Hirdetés

Európa legproblémásabb országa harmincéves. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével határos!

acta.bibl.u-szeged.hu, Jezsuita Kiadó

2021.08.24. 09:15

Európa legproblémásabb országa harmincéves. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével határos!
(Fotó: illusztráció)

Területe a Trianon előtti Magyarországnak is a kétszerese. 

Hirdetés

Hirdetés

Ukrajna 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét. Az országban azóta többpártrendszer működik, de a soknemzetiségű társadalom rendkívül megosztott, mert nem örökölt egységes nemzeti identitást, nyugati területei viszonylag érettebbek, míg a több évszázados orosz fennhatóság alatti keleti régiók elmaradottabbak.

Ukrajna hatalmas ország, területe a Trianon előtti Magyarországnak is a kétszerese. 

Egy ilyen nagy kiterjedésű ország esetében valójában természetesnek is tekinthetők a regionális különbségek, de a történelmi múlt, vagyis annak értelmezése is okot ad a szembenállásra. 1991 óta az ukrán történészek – és a politikai vezetés – megkülönböztetett figyelmet szentelnek történelmük „legitimizálásának”, amely törekvésük középpontjában annak bizonyítása áll, hogy már korábban is létezett önálló ukrán állam. A hivatalos történelmi narratíva szerint a mai Ukrajnát a középkori Kijevi Rusz, a 17. századi, Bogdan Hmelnyickij által létrehozott kozák állam és az 1918-20 közötti Ukrán Népköztársaság közvetlen utódjának tekintik. Az orosz történelemírás ezt merőben másképp értelmezi, és tény, hogy független Ukrajna alig-alig létezett a történelemben 1991, azaz a Szovjetunió felbomlása előtt. Az egykori „ukrajnai” birodalom öröksége így éles viták tárgya Kijev és Moszkva között, hiszen mindkét szláv nemzet magáénak követeli.

Van, akinek Debrecen is ukrán

Kárpátalja esetében 1918-ig nincs semmilyen kapcsolat az ukrán állam „elődeivel”, a terület sem a Rusznak, sem Halicsnak, sem a kozák államnak nem volt része, bár Ukrajnában ezt nem mindenki gondolja így. Ma az ukrán nacionalisták olyan térképeket húznak, melyeken a Rusz ezer évvel ezelőtti határa pontosan a trianoni határvonal, sőt időnként az is felmerül, hogy történelmileg még Debrecen is ukrán város.

Kilátástalan jövő

Ukrajna legnagyobb problémája ma mégsem a nemzetiségi kérdés, illetve az oroszok annektálta Krím-félsziget és az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött Donyeck helyzete, hanem a rossz gazdasági mutatók. A "rablóprivatizációból" meggazdagodott szűk eliten kívül mindenki szegény és sokat nélkülöz. A jövő kilátástalannak tűnik. 2013-ban még több mint félmillió gyermek született az országban, míg 2020-ban csupán 293 ezer, miközben a halálozások száma közel 617 ezer. Az, hogy egy évben kétszer annyian halnak meg, mint születnek, világelsőséget jelent.

A demográfiai összeomlás a kárpátaljai magyarok számából is kiolvasható. A 2001-es százötvenezerről mára a felére csökkent. A kivándorlást, az anyaországba való áttelepülést a rossz gazdasági helyzeten túl a magyarellenes légkör is gyorsítja.

Egy biztos: a 30 éves születésnapon az össznépi ukrán, orosz, ruszin, lengyel, magyar buli elmarad!

UkrajnatörténelemKárpátalja

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés