Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Készüljön a poloskainvázióra

| 2021. 08. 26. | 20:20:00
Idén sem ússzuk meg.
Készüljön a poloskainvázióra
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az egyre hűvösebb éjszakák a kerti poloskákat is arra ösztönzik, hogy melegebb búvóhely után nézzenek. Ezért gyakran megjelennek a házakban, lakásokban. Apró réseket, ablakok melletti sarkokat keresnek, így próbálják átvészelni a telet. Leginkább azért utáljuk őket, mert fertelmes bűzt árasztanak.

A kerti poloskák az emberre nem veszélyesek. A kertben viszont jelentős pusztítást tudnak végezni - írja az agroinfo.hu, mely tanácsokat is megfogalmaz, hogyan védekezzünk ellenük.

Hazánkban megközelítőleg 900 poloskafaj él, sokukról nem tudjuk, mikor és honnan érkeztek hozzánk.

[Beillesztett cikk: Támadnak a csipkéspoloskák: csípnek, de nem vért szívnak]

Azt viszont igen, hogy 2002-ben jelent meg az afrikai vándorpoloska és 2013-ban az ázsiai márványpoloska. Ezek ráadásul invazív, nagy károkat okozó fajok. Szúró-szívó szájszervüket átszúrják a növények szöveteit, befecskendezik a nyálukat, amely hatására elindul a rothadás. A növények így megpuhulnak, a poloskák pedig ki tudják szívni belőlük a tápanyagokat, nedveket, emberi fogyasztásra alkalmatlanná téve a gyümölcsöket.

Néhány tanács

  • Begyűjtés - elég szaporátlan munka, de egy próbát megér. A begyűjtéshez egy edényt félig töltsünk meg mosószeres vízzel, amelyre, ha leszáll a poloska, a mosószeres felületi feszültség miatt nem tud kimászni belőle.
  • Gabonafélék ültetése a kert különböző területein hatékony csali lehet. A kalász vonzza a poloskákat, nem csak sokan és rendszeresen összegyűlnek rajta, de a lárváik is rajta találhatók. Ha a kert egész területén él néhány szál gabona, és időnként újravetjük őket, az hatékony lesz.
  • A fokhagyma, bazsalikom, menta riasztja a poloskákat. Ártani viszont biztosan nem fog, ha ezeket a növényeket ültetjük a veteményes mellé.
  • Természetes ellenségeik az énekesmadarak és a denevérek. Még a lárváikat is elpusztítják.
  • Keverjünk permetlét, amelyben 1 liter vízhez 10 dkg szárított chili kerül, valamint néhány csepp mosogatószer vagy szappan. Készítsünk olyan mixet, amiben 1/3 rész tej és 2/3 rész fent leírt összetételű permetszer keveredik, és permetezzük rá a növényeinkre.
  • Szintén természetes rovarölő hatású a neem (Azadiracha indica) magjaiból készült olaj. Előnye, hogy nem ártalmas más állatokra, kizárólag a rágó-szívó rovarokra. 7-10 naponta, legalább három alkalommal szórjuk ki a neemolajos permetet!
  • Szúnyogháló - amin keresztül nem tudnak a lakásba jutni a büdös bogarak. 
  • Csak egy petpalack és zseblámpa szükséges, és már kész is házilag fabrikált poloskacsapda.
  • A szabadban (udvaron, teraszon) szárított ruhát, mielőtt bevinnénk, rázzuk ki alaposan, nézzük át, mert ezekben szeretnek meghúzódni ezek az utálatos betolakodók.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés