Hirdetés

Koronavírus: szájon át szedhető készítményt tesztelnek Magyarországon

semmelweis.hu

2021.08.23. 13:59

Koronavírus: szájon át szedhető készítményt tesztelnek Magyarországon
A kép illusztráció

COVID-19 betegséggel diagnosztizáltak köréből jelentkezhetnek.

Hirdetés

Hirdetés

Augusztus 23-ával a Semmelweis Egyetem is csatlakozik ahhoz a nemzetközi szintű klinikai vizsgálathoz, amelynek célja egy új, koronavírusos betegeknek adható, szájon át szedhető, vizsgálati fázisban lévő készítmény hatékonyságának igazolása. A vizsgálat az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján folyik majd Merkely Béla rektor, klinikaigazgató vezetésével.

A most Magyarországra is érkező, szájon át szedhető, antivirális koronavírus elleni vizsgálati készítmény klinikai tesztelésének első fázisa márciusban kezdődött meg az Egyesült Államokban. Ennek lezárását követően elindultak a már nagyobb számú beteg bevonásával megvalósuló második és harmadik fázisú vizsgálatok is, amelyek világszerte 400 vizsgálóközpontban, ezen belül Magyarországon hat helyszínen zajlanak - írják az egyetem honlapján.

Augusztus 23-ával, egyetlen budapesti központként, a Semmelweis Egyetem is csatlakozik a nemzetközi szintű klinikai teszteléshez. Ez a klinikai vizsgálat azt értékeli, hogy egy szájon át alkalmazandó vizsgálati készítmény csökkenti-e a betegség időtartamát és/vagy súlyosságát a közelmúltban COVID-19 betegséggel diagnosztizált olyan emberek körében, akiknél alacsony vagy fokozott a tünetek súlyosbodásának kockázata.

A Semmelweis Egyetemre érkező betegek közül azoknak, akik megfelelnek a kritériumoknak, felajánlják a  a vizsgálatban való részvételt..A betegek folyamatos orvosi ellenőrzés alatt állnak majd, napról napra nyomon követik egészségügyi állapotukat.

A vizsgálatot az OGYÉI hagyta jóvá az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottságának pozitív állásfoglalása alapján.

koronavírus

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés