Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lottóval, élelmiszerjeggyel „oltják” a romániai oltatlanokat

| 2021. 08. 30. | 22:46:00
Harminc százalékos a vakcináltsági ráta.
Lottóval, élelmiszerjeggyel „oltják” a romániai oltatlanokat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A román kormány élelmiszerjeggyel és az oltottak körében szervezett úgynevezett lottóval próbálja serkenteni az oltakozási hajlandóságot, amely az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban. 

A bukaresti kabinet augusztus 30-i ülésén fogadott el erről jogszabályt, amelynek értelmében 100 lejes (7058 forint) értékű élelmiszerjegyben részesülnek azok, akik hajlandók beoltatni magukat a koronavírus elleni oltással. Ehhez legalább két dózist kell megkapniuk az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer/BioNTech oltásokból, vagy egy adagot a Johnson&Johnson vakcinából. 

Emellett az érintettek részt vehetnek az oltott személyeknek szervezett lottón is, amelyre feliratkozhatnak, s a sorshúzások alapján különböző pénzösszegeket nyerhetnek a szerencsés résztvevők. A jogszabály nem tartalmaz részleteket arról, hogy mekkora pénzjutalmat kaphatnak a kisorsoltak, ezt később pontosítják.

Romániában eddig összesen 5,1 millióan kapták meg az oltás mindkét adagját. Ez mintegy 30 százalékos oltottsági rátát jelent. Románia eredetileg 10,4 millió személy beoltását tűzte ki célul.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés