Hirdetés

Sikerrel vette az akadályt az új szakképzési rendszer – így Palkovics

MTI

2021.08.30. 14:25

Sikerrel vette az akadályt az új szakképzési rendszer – így Palkovics

Tíz százalékkal nőtt a felvett tanulók száma.

Hirdetés

Hirdetés

Bár az új szakképzési rendszer első évét megnehezítette a járványhelyzet, mégis sikerrel vette az akadályt – közölte az innovációs és technológiai miniszter az országos szakképzési tanévnyitón. Palkovics László elmondta: több mint két éve fogadták el a Szakképzés 4.0 fejlesztési stratégiát, amelynek alapján új szakképzési rendszert indítottak el.

Tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal nőtt a szakképzésbe felvett tanulók száma.

A középfokú oktatásba felvettek közül 55 ezren az új szakképzésben folytatják tanulmányaikat a nyolcadik osztály elvégzése után. A felvételiző tanulók 61 százalékát szakképző intézménybe vették fel, közülük 41 százalék jelentkezett technikumba – tájékoztatott. Hozzátette: a szakma presztízse szempontjából régi adósságot törlesztettek azzal, hogy elkezdték rendezni az oktatók bérét. Korábban ilyen mértékű béremelésre még nem volt példa – emelte ki. Átlagosan 30 százalékkal megemelt bérezést biztosítottak 32 ezer szakembernek, köztük 20 ezer főállású oktatónak - számolt be. Az átlagos bérnövekmény meghaladta a 80 ezer forintot, amelyre éves szinten mintegy 35 milliárd forintot fordítottak – közölte a miniszter. Szólt arról, hogy egy éve vezették be felmenő rendszerben az általános ösztöndíjat, amelyből már az első évben csaknem 68 ezer tanuló részesült.

Palkovics László szólt arról is, hogy szakképzésből idén 20 százalékkal többen tanultak tovább, mint tavaly.

A 2021-es általános felsőoktatási felvételi eljárásban szakgimnáziumi, szakközépiskolai és technikumi végzettséggel több mint 22 ezren jelentkeztek első helyen alap és osztatlan képzésekre. Meggyőződése, hogy a következő időszakban az agráripar, az élelmiszeripar vagy a védelmi ipar előtérbe kerül, erősíteni kell a szakmai képzést ezekben az ágazatokban. A folyamatban levő és tervezett beruházásoknak köszönhetően 2030-ban mintegy 7 ezer ember dolgozhat majd a védelmi iparban.

Célnak nevezte, hogy 2030-ra a régió meghatározó haderejévé váljon a magyar és a régió meghatározó védelmi központja legyen az ország – közölte.
szakképzésPalkovics László

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés