Hirdetés

Az első polgári származású magyar miniszterelnök száz éve hunyt el

Rubicon

2021.08.26. 12:40

Az első polgári származású magyar miniszterelnök száz éve hunyt el
Benczúr Gyula festménye Wekerle Sándorról (1911)

Ráadásul ő az egyedüli, aki háromszor is kormányfő lett.

Hirdetés

Hirdetés

Pontosan száz évvel ezelőtt, 1921. augusztus 26-án hunyt el Budapesten Wekerle Sándor, az első magyar politikus, aki mindenféle nemesi cím nélkül nyerte el a miniszterelnöki posztot, s egyedül ő került három alkalommal is a kormány élére. Először 1892 novemberében, miután elődjét, Szapáry Gyula grófot saját kormánya buktatta meg; másodszor 1906 áprilisában, miután az 1905-ben képviselőházi többségre jutott ellenzéki koalíció kiegyezett az uralkodóval; s harmadszor 1917 augusztusában, miután a Tisza István megbuktatása után miniszterelnökké kinevezett Esterházy Móric gróf a világháború vége felé nem tudott megbirkózni a kisebbségi kormányzás nehézségeivel.

Első kinevezésekor Wekerle negyvennégy éves volt, s pénzügyi hivatalnokból nőtte ki magát politikussá. Míg első kormánya egyértelműen liberális volt, a másodikat már sok szempontból konzervatívnak tekinthetjük, s harmadszori miniszterelnöksége idején éppen a demokratizálódó liberalizmus erőivel kellett szembekerülnie.

Wekerle Sándor (középen) 1918-ban

Ismert az államháztartás egyensúlyának helyreállításában, az iparfejlesztési törvények meghozatalában játszott szerepe. Ő hajtotta végre a valutareformot, melynek során az ország áttért az aranyalapú valutára, a koronára. Ezzel nagyobb lehetőség nyílt a világgazdaságba való beilleszkedésre.

Amikor a központi hatalmak 1918-ban elvesztették a "nagy háborút", természetes volt, hogy azon politikusoknak, akik a társadalom szemében felelősek voltak a háborúért s az abból következő elnyomorodásért, menniük kell. Hiába foglalkozott a Wekerle-kormány a háborúból a békére való átmenettel, hiába fogadta el a kormány 1918. október 20-án a "magyar szent korona országainak függetlenségéről", azaz a perszonálunióról szóló határozatot, a régi rend és a régi kormány menthetetlennek bizonyult. Most nem az uralkodó akarata, nem a parlamenti bázis hiánya, hanem a háborús vereség és a tömegek elkeseredettsége okozta a bukást.

Ezzel a lemondással végéhez érkezett Wekerle Sándor politikai pályafutása.

forrás: Rubicon

miniszterelnöktörténelem

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés