Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Anarchia? A DK politikusa súlyos lépést helyezett kilátásba

| 2021. 09. 20. | 21:50:00
Arató Gergely lényegében azt mondta, ha nyernek, nem tartják magukat a hatályos alkotmányhoz.
Anarchia? A DK politikusa súlyos lépést helyezett kilátásba
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Félbeszakította Kövér László a Parlamentben Arató Gergelyt, amikor az arról beszélt, hogy pártjának „nem remeg majd meg a keze akkor, amikor a alaptörvényt a kukába kell hajítani”. A házelnök jelezte a DK politikusának: átlépi az alkotmányosság határát.

Az Országgyűlés szeptember 20-i ülésén, a napirend előtti felszólalásoknál Arató Gergely azt mondta, a kormányoldal nem a járvány elleni védekezéshez kér újabb felhatalmazást, hanem, hogy „kidömperezzék” a közpénzt a költségvetésből. Több mint másfél éve tartanak fenn jogállamon kívüli jogrendet – fogalmazott, hozzátéve: az alaptörvény „egy fabatkát sem ér”, egyetlen célja, hogy az „önök korlátlan hatalmát és (…) a korlátlan lopását garantálja”. Kijelentette: Dobrev Klárának és a DK-nak nem remeg majd meg a keze akkor, amikor az alaptörvényt a kukába kell hajítani. „Ha Polt Péter azért lehet örök időkre bebetonozott legfőbb ügyész, hogy ezzel az önök hatalmát védje, akkor ez a megoldás alkotmányellenes és nem fenntartható. Ha a Költségvetési Tanácsnak azért adtak vétójogot, hogy a következő parlament ne tudjon dönteni, és az önök hatalma informálisan megmaradjon, akkor ez alkotmányellenes és nem fenntartható” – mondta.

Ekkor szólt közbe Kövér László szakította félbe, kijelentve, a képviselő szavai átlépik az alkotmányosság határát. Emlékeztetett arra, hogy a képviselő esküt tett az alaptörvényre és felhívta a figyelmét arra is, ne lépje át a büntető törvénykönyv tényállásainak határát, mert amit mond, az az alkotmányos rend elleni uszítás. Kijelentette: szólásszabadság van, a Parlamenten kívül ezt megteheti, de az Országgyűlésben nem. 

Arató Gergely a felszólalását úgy folytatta: aki szerint kétharmad nélkül nem szabad hozzányúlni a kétharmados törvényekhez, „az önök alkotmányellenes hatalmához”, akkor az ne vállalkozzon kormányzásra. 

Kövér László arra hívta fel a figyelmet, hogy alkotmányellenes, így büntetőjogi kategória a kétharmados törvények hatályon kívül helyezése egyszerű többséggel. Hogy mi alkotmányellenes, azt az Alkotmánybíróság hivatott eldönteni, mellettük fék még a köztársasági elnök – tett hozzá. Figyelmeztette a felszólalót, hogy szavainak súlya van. „Egy olyan utódpárt képviselője ön, amelyik a magyar történelemben többször forgatta fel az alkotmányos rendet. Nehogy véletlenül megint elkövetkezzen a 133 nap, mert 134. is lesz” – fogalmazott a házelnök.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés