Elhunyt a magyar zsidóság kivételes alakja

MTI

2021.09.19. 11:03

Elhunyt a magyar zsidóság kivételes alakja
A kritikusai sem tagadták karizmatikus varázsát (Fotó: MTI)

Zoltai Gusztáv 86 évet élt.

Hirdetés

Hirdetés

Meghalt Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség korábbi ügyvezető igazgatója szeptember 19-én, reggel – közölte honlapján a Mazsihisz. Zoltai Gusztáv 86 évet élt.

A Mazsihisz megemlékezésében kiemelte: „aki kisgyerekként élte túl azt, ami 1944-ben történt, esélyt sem kapott rá, hogy lelki sebei valaha is begyógyulhassanak. Aki kilenc évesen érti meg, hogy meg akarják a puszta születése miatt ölni (…), többé nem tudhat bízni már semmiben. Ő is meggyilkolt lelkű gyerek maradt mindig.” 

Mint írták, a zsidó közéletben a '80-as években tűnt fel újra, ötvenen túl, és negyedszázados ténykedése minden kétséget kizáróan önálló és hosszú fejezete lesz a magyar zsidó intézmények történetének, a rendszerváltás környéki és utáni Magyarország életének általában is emblematikus figurája volt. Akik a szervezeten belüli kritikusai voltak, azok sem tagadták ügyességét, személyisége sajátos karizmatikus varázsát és azt, hogy volt benne személyes kedvesség, készség az együttérzésre, személyes segítőkészség, hogy volt benne valami érzelmes szolidaritás a kiszolgáltatottakkal – tették hozzá.

MazsihiszZoltai Gusztáv

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés