9/11: húsz éve omlottak össze a World Trade Center ikertornyai

2021.09.11. 11:30

9/11: húsz éve omlottak össze a World Trade Center ikertornyai

A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét.

Hirdetés

Hirdetés

Pontosan ma 20 éve voltak a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások, amelyek során két repülő zuhant a World Trade Center ikertornyaiba, egy a Pentagon épületébe, egy pedig Washingtontól nem messze csapódott a földbe.

A terrortámadások az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen.

A Pentagon épülete a becsapódás után.

Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.

A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 2995 ember vesztette életét. Az áldozatok túlnyomó többsége civil volt.

A géprablók a repülőgépekre felcsempészett szúrófegyverek segítségével ölték meg vagy tették hatástalanná a pilótákat, utaskísérőket és utasokat. Az eltérített gépekről indított telefonhívásokból tudhatjuk, hogy késeket használtak két esetben is. Néhány utasnak sikerült kapcsolatba lépnie földön tartózkodókkal a repülőgépek telefonjairól, vagy saját mobiltelefonjukról.

A Pentagonban okozott károkat egy éven belül kijavították, majd később a helyszínen megépítették a Pentagon Memorial emlékművet. A World Trade Center helyszínén a romok eltakarítását követően elkezdődtek az újjáépítések. 2006-ban fejezték be a 7 World Trade Center irodaépületét. A One World Trade Center (korábbi tervek szerint Freedom Tower) 2014. november 3-án nyílt meg. A mintegy 541,3 méter magasra tervezett épület így Észak-Amerika legmagasabb épületeinek egyike lett. 2009. november 8-án pedig átadták a 93-as járat emlékhelyét (Flight 93 National Memorial).

Tűzoltóautó az ikretornyok maradványainál.

Az Egyesült Államok válasza a terrorizmus elleni háború volt, melynek első eszköze Afganisztán megszállása volt. Így próbálták meg elkapni a tálibokat, akik al-Káida tagokat rejtegettek.

Csaknem tíz év hajtóvadászat után Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke bejelentette, hogy amerikai katonák egy tűzharc során megölték Oszáma bin Ládent, a támadások kitervelőjét. A csapatok hosszú előzetes tervezés után rohanták le a búvóhelyet. A „Neptun lándzsája” fedőnevű akciót egy kis létszámú kommandóalakulat hajtotta végre, meg nem erősített információk szerint a Navy SEALs-nek, az Amerikai Haditengerészet különleges egységének 25-40 tagja. Pakisztáni idő szerint 2011. május 2-án hajnalban támadtak. A negyven percig tartó tűzharc során bin Ládent 2 lövés érte: egy a fején és egy a mellkasán.

Rajta kívül a támadók megöltek három másik férfit, a terroristavezér egyik fiát, egy futárját és a futár testvérét, valamint egy nőt.
New Yorkterrortámadásszeptember 11.World Trade Center

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés