Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Leszbikus csók a Barátok köztben – így döntött a Médiatanács

| 2021. 09. 10. | 13:38:00
Új szempontok a korhatáros besorolásban.
Leszbikus csók a Barátok köztben – így döntött a Médiatanács
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Törvénymódosítás miatt aktualizálta a televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásában irányadó ajánlását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága szeptember 10-én. 

A napokon belül a Médiatanács honlapján is olvasható dokumentum a médiaszolgáltatóknak nyújt támpontot abban, hogy egyes műsoraikat mely korhatári kategóriában, mely idősávban tegyék közzé. Az ajánlás többek között rögzíti, hogy milyen szempontok alapján kell a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni azon műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme 

a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.

Közölték azt is, a testület nem indít eljárást az RTL Klub szolgáltatója ellen a Barátok közt című műsor júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt, mivel az nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját.

Állampolgári bejelentés után a testület 2,75 millió forintra bírságolta túl enyhe korhatár-besorolás miatt a Rádió1 szolgáltatóját, további 75 ezer forintra pedig annak vezető tisztségviselőjét egy májusi „Balázsék” címmel futó, reggeli adás miatt. A 12 éven aluliaknak nem ajánlottként közzétett műsorban az egyik műsorvezető tárgyiasítva beszélt női testrészekről, így a műsorrész a védendő 12-16 éves korosztály tagjaiban „bizonytalanságot, feszültséget, szorongást és zavart kelthetett”.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés