Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nőne a gyed és a gyod is, jelentette be Novák Katalin

| 2021. 09. 21. | 15:13:00
Legfeljebb 800 ezer forint lesz visszaigényelhető a gyermekek nevelő szülők esetében.
Nőne a gyed és a gyod is, jelentette be Novák Katalin
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A minimálbér emelésével nőne a gyermekgondozási díj (gyed), a hallgatói gyed és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szeptember 21-én a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón. Novák Katalin emlékeztetett: a nemzeti konzultációt kitöltők 94 százaléka egyetért a minimálbér összegének emelésével, ezért a kormány támogatja, hogy jövőre 200 ezer forint legyen a minimálbér Magyarországon. Ha ez megvalósul, a gyed maximális összege eléri majd a bruttó 280 ezer forintot, a hallgatói gyed alapképzés esetén bruttó 140 ezer forintra emelkedik, a gyod pedig nettó 180 ezer forint lesz – mondta. 

Hozzátette: a gyed 2010-hez képest több mint két és félszeresére emelkedne, a hallgatói gyed pedig a bevezetéskori összeg duplája lenne. A miniszter a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítéséről azt mondta: az 5,5 százalékos gazdasági növekedés esetén a kisvállalkozók és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók is visszaigényelhetik a tételes adójuk negyedét.

Az intézkedés 1,9 millió szülőt érinthet, és 600 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek – emelte ki, hozzátéve: egy adózó legfeljebb 800 ezer forintot igényelhet vissza. 

Novák Katalin beszámolt arról is, hogy októberben elindul a Magyar Nemzeti Bank Zöld otthon programja – amelyben legfeljebb 70 millió forint, 2,5 százalékos kamatozású hitel igényelhető energiatakarékos otthon építése esetén – és az ehhez kapcsolódó kamatmentes, zöld csok-kölcsön.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés