Pápalátogatás: több ezer rendőr dolgozik őszentsége biztonságán

2021.09.10. 15:14

Pápalátogatás: több ezer rendőr dolgozik őszentsége biztonságán
Hajdu János (Fotó: mti)

A vatikáni csendőrséggel megtervezték a pápa útvonalát.

Hirdetés

Hirdetés

Több ezer rendőr dolgozik azért, hogy Ferenc pápa biztonságban legyen vasárnap Budapesten - mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Sem a magyar hatóságoknak, sem a vatikáni csendőrségnek, sem a nagy nemzetbiztonsági szolgálatoknak nincs a katolikus egyházfő fenyegetettségére utaló információja, így nincs technikai akadálya a látogatásnak

- közölte Hajdu János. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a néhány órás látogatás neuralgikus pontja, amikor az egyházfő a pápamobillal közlekedik, és a legközelebb kerül a hívekhez. Hozzátette, hogy utóbbiak csak ellenőrzés után léphetnek a területre.

A 2020-ra tervezett pápalátogatásra már akkor megkezdődött a felkészülés. Az elmúlt hónapokban a Terrorelhárítási Központ már csak erre koncentrált, a műveleti, személyvédelmi és felderítési szakmai igazgatóságok is kiemelt feladatként kezelték a biztosítást - mondta.

"Mindent megtettünk, ami az erőnkből és a technikánkból telik," hogy a pápa biztonságban legyen

- fogalmazott Hajdu János, hangsúlyozva, hogy együttműködnek a rendőri és titkosszolgálati társszervekkel. Az előkészületekről szólva elmondta: a vatikáni csendőrséggel megtervezték a pápa útvonalát és annak biztosítását a reptértől a Hősök teréig, valamint alternatív útvonalakat jelöltek ki.

Úgy fogalmazott, hogy előkészítették a Hősök terét és a Szépművészeti Múzeumot, ami nem csupán látványos személyvédelmi intézkedést jelent, hanem hetekig tartó tűzszerészeti munkát is. A pápa személyvédelmét a TEK és a vatikáni csendőrség együtt látja el - mondta.

rendőrségFerenc pápa

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés