Több százezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok

szabolcsihir.hu

2021.10.17. 10:13

Több százezer antigén gyorstesztet kapnak a háziorvosok
(Fotó: MTI/archív)

Ezzel kiszűrhetik a gyanús eseteket a légúti betegségekkel jelentkezők közül.

Hirdetés

Hirdetés

Közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, hogy ezzel is segítse a járvány megfékezését. A háziorvosok eddig is végeztek gyorstesztet, így most még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül.

A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt.

Koronavírus-fertőzés gyanújára utaló tünet: a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés vagy ízérzés zavara. Emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet. Továbbá minden olyan esetben el kell végezni a tesztet, ha a tünetes beteg egészségügyi dolgozó, vagy szociális dolgozó, vagy szociális gondozott, vagy szoros kontaktja igazolt koronavírus-fertőzöttnek, vagy járóbeteg- vagy fekvőbeteg ellátásra szorul. Koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor végezze el az antigén gyorstesztet a háziorvosi rendelőben – közölték a koronavirus.gov.hu-n. A körülmények figyelembe vételével azonban dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst a rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-tesztre is, vagy ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor otthoni mintavételezéssel a PCR-tesztet továbbra is elvégzi a mentő a háziorvos megrendelésére. A PCR-mintavételezést emellett hatósági áron továbbra is végeznek az erre kijelölt egészségügyi szolgáltatók.

Igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén továbbra is 10 nap.

A légúti tünetekkel rendelkező pácienseket továbbra is arra kérik, hogy lehetőleg előzetesen, telefonon jelentkezzenek háziorvosuknál, aki kikérdezésüket követően eldönti, hogy indokoltnak látja-e a tesztelést, valamint szükség esetén megszervezi a tünetes rendelői betegvizsgálatát, vagy szükség esetén kórházi ellátását. Mindemellett továbbra is felhívják a figyelmet, hogy a vírus ellen a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet.

A betegség súlyos lefolyásának a beoltatlanok vannak leginkább kitéve. A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb.
háziorvoskoronavírusgyorstesztantigén

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés