Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szigorítás: kizárólag útlevéllel utazhatunk Nagy-Britanniába

| 2021. 10. 02. | 11:10:00
Októbertől érvényes az új szabály.
Szigorítás: kizárólag útlevéllel utazhatunk Nagy-Britanniába
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Október 1-től az Európai Unió állampolgárainak kötelező az útlevél felmutatása az Egyesült Királyságba való beutazáskor. Az ország a brexit előtt sem volt tagja a schengeni övezetnek, de eddig elegendő volt a személyigazolvány is a belépéshez - írja a napi.hu.

Az Európai Unió elhagyása után az Egyesült Királyság most fogja bevezetni azokat a szabályokat, amik megszigorítják a határátlépést – hívta föl a figyelmet a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Gálik Zoltán az Infostartnak. Az európai gazdasági térség részeként a Magyarországról érkezőknek elég volt a személyigazolványt bemutatni a brexit előtt, de most már minden EU-s állampolgárnak útlevél kell majd.

Vagyis mostantól csak érvényes, a tartózkodás ideje alatt is érvényes útlevéllel lehet belépni az Egyesült Királyságba

- pontosította a szabályokat Gálik.

Kivételt csak azok élvezhetnek, akik letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkeznek az Egyesült Királyságban, számukra elfogadott a személyi igazolvány. Fontos változás a 2004-ben bevezetett könnyítésekhez képest, hogy a határon ismét bizonyítani kell tudni, ha az ember turisztikai céllal érkezik. Vagyis meg kell mutatni, hogy van fedezete a visszaútra, már van szállása, aminek a címét is be tudja mutatni.

A határőrnek jogában áll bárkit visszafordítani a határon. A továbbiakban hat hónapig lehet vízum nélkül tartózkodni az Egyesült Királyság területén.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés