Hirdetés

Az erősen fertőző mutáció miatt leállóban az afrikai járatok 

MTI

2021.11.26. 17:21

Az erősen fertőző mutáció miatt leállóban az afrikai járatok 
Fokváros Dél-Afrikában (Fotó: Freepik)

Egy elismert biológiaprofesszor szerint nincs ok a kétségbeesésre.

Hirdetés

Hirdetés

A koronavírus legújabb variánsa jobb megismeréséig az Európai Bizottság a légiközlekedés leállítását javasolja a tagországoknak a dél-afrikai régióból és valamennyi érintett országból, hogy korlátozzák a vírus terjedését – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben november 26-án. Nyilatkozatában közölte azt is, hogy a tudományos világ támogatja az óvintézkedést, ahogyan a koronavírus-járvány megállítását célzó beoltás fontosságát is hangsúlyozza. Emlékeztetett: az uniós bizottság és a gyógyszergyártó vállalatok között korábban létrejött megállapodások kimondják, hogy a vakcinákat azonnal hozzá kell igazítani az új vírusváltozatokhoz, amint azok megjelennek.  karanténszabályokat.

Közben Belgiumban kimutatták a koronavírus minden eddiginél fertőzőbbnek tartott új, B.1.1.529 kódjelű, a Dél-afrikai Köztársaságban felfedezett variánsát. A fertőzést egy külföldről hazatérő utas november 22-én végzett vírustesztje mutatta ki.

Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be az afrikai változat miatt. Így kibővítik a beutazási tilalommal sújtott, „piros” jelzésű afrikai államok körét. „Fájdalmas gazdasági következményekkel járó” lépéseket helyeztek kilátásba, de a zárlat bevezetése egyelőre nem került szóba, miután Afrikából beutazó több személynél is a vírust.

A brit egészségügyi miniszter szerint a most azonosított új változat felbukkanása is jelzi, hogy korántsem ért még véget a globális járvány. Nagy-Britannia már péntektől felfüggesztette a repülőjáratokat hat afrikai országból (Dél-Afrika, Namíbia, Lesothó, Botswana, Eswatinit, azaz az egykori Szváziföld és Zimbabwe).

Szakértők ugyanakkor óvnak a pániktól. James Naismith, az Oxfordi Egyetem világszerte elismert kutató biológiaprofesszora a BBC közszolgálati rádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy az új vírusvariáns felbukkanása „nem ok a kétségbeesésre”, mindenekelőtt azért nem, mert a jelenlegi vakcinák továbbra is hatékonyak. Hozzátette: folyamatosan jelennek meg új gyógyszerek is, és ezek hatékonyságát az új koronavírus-változat szinte bizonyosan nem befolyásolja.
járványkoronavírusafrikai mutáns

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés