Egy napig volt női miniszterelnöke Svédországnak

2021.11.24. 17:13

Egy napig volt női miniszterelnöke Svédországnak
Magdalena Andersson és Stefan Lofven (Fotó. Weeknews)

A skandinávok országok közül csak a Svédországnak nem volt korábban női miniszterelnöke.

Hirdetés

Hirdetés

Magdalena Anderssont választotta a miniszterelnöknek a svéd parlament szerdán. Pontosabban nem választotta meg, hanem a törvényhozás (Riksdag) tagjainak kevesebb mint fele utasította el, és a svéd törvények értelmében ez is elég. Egy nap alatt megbukott.

Az 54 éves Magdalena Andersson - aki az első női minisztrelenöke lett Svédországnak - Stefan Lofvent váltotta a szociáldemokrata kormány és a balközép SDP élén. Andersson pénzügyminiszter volt elődje kabinetjében. Lofven azután mondott le a tisztségeiről, hogy június végén elveszítette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, amit a radikális jobboldali Svéd Demokraták kezdeményeztek.

Svédország az egyetlen skandináv ország, amelyiknek korábban még nem volt női kormányfője. Anderssonnak eleve nem jósoltak könnyű kormányzást, hiszen a legutóbbi, 2018-as választások után a zöldekkel alakított koalíció révén kisebbségi kormány jött létre, így parlamenti szavazást igénylő döntési helyzetekben külső segítségre szorul, akárcsak elődje. Nos, az újdonsült miniszterelnök már az első napon, egy költségvetési vitában elbukott, és emiatt lemondott.

Svédországban a tervek szerint 2022. szeptember 11-én tartanak parlamenti választásokat. 

 

miniszterelnökpolitikaSvédország

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés