Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Érettségi: több változás is lesz a követelményrendszerben

| 2021. 12. 30. | 19:22:00
Több tantárgyat is érint az átalakítás.
Érettségi: több változás is lesz a követelményrendszerben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 2023/24-es tanévtől változnak az érettségi vizsgakövetelmények a közoktatás megújításának eredményeként – mondta el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek december 30-án. Elmondta, hogy korszerű értékelési módszerek beépítésével még jobban előtérbe helyezik az egyéni kreativitást és az aktív, önálló problémamegoldást.

A megújítás egyik fő elemeként a természettudományos tantárgyak – mint földrajz, kémia, biológia, fizika – esetében projektmunka is készíthető középszinten: ennek során az eddig megszokott gyakorlati vizsgafeladatok helyett saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunka készül, amit az érettségi vizsgán kell megvédeni.

Az informatika vizsgatárgyat felváltja a digitális kultúra, amelynek fókusza jóval szélesebb a korábbinál, és a többi között magában foglalja az internetes etikettet, az online zaklatás és adatvédelem témakörét is.

Ezek mellett változik a magyar nyelv és irodalom vizsga felépítése is, magyarból újdonság, hogy a szövegértési feladatsorban nyelvtani ismeretek is helyet kapnak majd.

A történelem esetében megnövekszik a magyar történelem aránya. Változás az is, hogy míg eddig élesen elkülönültek az egyetemes és a magyar történelmi témák, az új követelményrendszer integrált megközelítést alkalmazva korszakonként egyesíti a magyar és az egyetemes történelmet.

A megújult érettségi követelményrendszerhez mintafeladatsorok készültek, amik az Oktatási Hivatal honlapján érhetők el. A 2024-es tavaszi vizsgaidőszaktól mindenkire egységesen az új vizsgakövetelmények lesznek érvényesek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés