Hirdetés

Intenzív osztályokról közölt számokat az orvoskamara

Szabolcsihir.hu

2021.12.03. 19:25

Intenzív osztályokról közölt számokat az orvoskamara
Az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér (Fotó: MTI)

A lélegeztetés módja és az oltottság voltak a fő szempontjaik.

Hirdetés

Hirdetés

Nem reprezentatív felmérést közölt intenzív osztályokon fekvő betegekről azok lélegeztetési módja és oltottsága szerint a Magyar Orvosi Kamara december 3-án. A szervezet a Facebook-oldalán osztotta meg az adatokat, hozzátéve, hogy az intenzív osztályos 125 beteg több intézmény között oszlik meg, s egy adott napon értendő. De ami a lényeg: az ő felmérésük szerint ebből a 125 betegből 70 volt az adatszerzéskor intubálva, altatva, lélegeztetőgépen. Harmincöt fő részesült nem invazív lélegeztetésben, míg 20-an maszkon keresztül kaptak oxigént. A 125 emberből 87 volt oltatlan, 31 négy hónapnál régebben oltott, 7 fő négy hónapon belül oltott (közülük kettő mindhárom oltását megkapta). 

A bejegyzésben arról is írtak, hogy az oltottak közül Sinopharmon 15, Astra-Zenecát 7, Pfizert és Janssent 5-5, Szputnyikot 4, Modernát 1 fő kapott. Vagyis – állapították meg – az országban beadott vakcinák arányához viszonyítva az intenzív osztályon kezeltek között magasabb arányban fordulnak elő a Sinopharm, az Astra-Zeneca és Janssen vakcinával oltottak.

Megjegyezték: az oltottak jellemzően az 1930-1950-es években születtek, míg az oltatlanok között 1990-es években születettek is voltak. Hozzátették, hogy az intenzív osztályok betegfelvételi módszere eltér, ezért a nem invazív módszerrel lélegeztetett betegek száma a jelöltnél magasabb lehet.

oltáslélegeztetésintenzív

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés