Hirdetés

Hozta a formáját a norvég tömeggyilkos

Cívishír.hu

2022.01.18. 17:44

Hozta a formáját a norvég tömeggyilkos
Breivik a január 18-i tárgyaláson (Fotó: AP)

Breivik a fehérek felsőbbrendűségét hirdette a megjelenésével.

Hirdetés

Hirdetés

Náci karlendítéssel lépett a bíróság elé január 18-án Anders Behring Breivik, aki a zakójára és táskájára a fehérek felsőbbrendűségét hirdető jelmondatot tűzött. A tömeggyilkosságért 21 évi börtönbüntetését töltő, szélsőjobboldali férfi feltartott egy táblát is ugyanezzel a szöveggel, és egy norvég neonáci mozgalom vezetőjeként mutatkozott be az Infostart cikke szerint. Breivik a 10 évvel ezelőtti ítéletnek megfelelően most először kérheti feltételes szabadon bocsátását, de szakértők szerint a korai szabadlábra helyezés kizárt. 

A skieni kerületi bíróságnak azt kell mérlegelnie, hogy a 42 éves elítélt továbbra is veszélyt jelent-e a társadalomra, és ebből következően szabadon engedhető-e. A 10 évvel ezelőtti ítélet szerint egyébként a börtönbüntetés bármikor szabadon meghosszabbítható. A mostani meghallgatásra három nap áll rendelkezésre a héten, plusz egy tartalék nap a jövő héten. Döntés is a jövő héten várható. 

Breivik 2011-ben 77 embert gyilkolt meg Norvégiában: Oslóban autóba rejtett pokolgépet robbantott, amelynek következtében nyolc ember vesztette életét. Két órával később rendőregyenruhában a merénylő áthajózott Utøya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. Végül megadta magát. 
tömeggyilkosságNorvégiaAnders Behring Breivik

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés