Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jórészt adósságtörlesztésre költik az szja-visszatérítést a családok

| 2022. 01. 17. | 16:32:00
Főleg a fiatal korosztály kezdi meg a hitelek törlesztését.
Jórészt adósságtörlesztésre költik az szja-visszatérítést a családok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az szja-visszatérítés összegét a családok legnagyobb része tartozásai csökkentésére használja majd fel, miközben második helyen a lakhatási körülmények javítása, harmadik helyen pedig a megtakarítási és öngondoskodási célok szerepelnek – tájékoztatt az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) legújabb felmérése eredményéről január 17-én.

A közleményben kiemelték: a 18 és 39 év közöttiek 27 százaléka jelölte meg elsődleges célként a hitelek törlesztését, miközben a 40 és 59 év közöttiek körében ugyanez az arány 19 százalék, 60 és 65 év között pedig csupán öt százalék volt – írja az MTI. A fiatalabb válaszadók körében a bizonytalanok aránya is magasabb volt: a 18 és 39 év közöttiek 16 százaléka nem tudja még, mire költi majd a hamarosan megérkező összeget; a két idősebb korosztály esetében ez az arány 10 százalék vagy az alatti volt.

A felmérés szerint a férfiak valamivel nagyobb arányban költik majd az összeget fogyasztási célú kiadásokra –szórakoztató és elektronikai eszközökre, utazásra – és lakhatással kapcsolatos költségekre, ezzel szemben a nők közül többen áldoznak majd önmaguk képzésére. Az öngondoskodásban a férfiak a nyugdíjpénztári megtakarításaikat, a nők az egészségpénztárit növelik majd nagyobb arányban a visszajáró adóból – jelezte az ÖPOSZ.

Nagy Csaba, a szövetség elnöke a közlemény szerint elmondta, hogy a hirtelen költekezések helyett tanácsos inkább a nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári megtakarításokat növelni a visszajáró adóból. Hozzátette: a befizetések után ugyanis az ügyfelek nemcsak hozamot realizálhatnak a jövőben, hanem ezekre az összegekre ismételten járhat adó-visszatérítés is. Maximum 750 ezer forint pénztári befizetésig az állam 20 százalékot, legfeljebb 150 ezer forintot jóváír a pénztártag számláján az adózó által befizetett személyi jövedelemadóból.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés