Hirdetés

A globális felmelegedés lassan megöli a sísportot. Maribor törölve!

2022.01.04. 12:35

A globális felmelegedés lassan megöli a sísportot. Maribor törölve!
Hóhiány van és meleg...

A melegedésnek az Alpok legmagasabb csúcsai sem képesek ellenállni.

Hirdetés

Hirdetés

Öt éven belül már negyedszer kellett törölni a Mariborba, Szlovéniába tervezett alpesi sí-futamokat a nem megfelelő időjárási körülmények miatt - írja az Eurosport honlapja.

Meleg van és nincs hó, pedig egy olyan helyszínről van szó, amelyik egy klasszikus helyszínnek számít a világkupában. 1967 óta, amióta a világkupasorozat elindult, 68 női versenynek adtak otthont. Ennél többször csak Cortina d’Ampezzo, Val d’Isere és Lake Louise rendezett női világkupafutamot.

„A legdurvább, amit láttam, hogy a gleccserek hihetetlen ütemben olvadnak” – mondta az olimpiai és világbajnok Lindsey Vonn„A gleccserek, ahová gyerekként jártam, szinte nem is hasonlítanak arra, ahogy ma kinéznek. Legyen szó Zermattról, vagy akár Söldenről, nagyon kevés maradt abból a jégmennyiségből, amivel ezek a helyek valaha rendelkeztek. Ez szomorú dolog, nem csak a sportágra, az egész bolygóra nézve. Iszonyúan zavar és idegesít, hogy az emberek nem veszik észre, hogy a globális felmelegés igenis létezik.

A globális felmelegedés két területen érinti a téli sportokat: egyrészt egyre rövidebb a szezon, másrészt egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás egy adott helyszínen. A melegedésnek az Alpok legmagasabb csúcsai sem képesek ellenállni. A Chamonix közelében lévő Mer de Glace gleccser például évente 40 métert olvad. 

klímaváltozássíelésvilágkupa

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés