Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Románia: egy hét alatt 150 százalékkal több fertőzött

| 2022. 01. 18. | 16:00:00
Több mint 70 ezer ember tesztje lett pozitív.
Románia: egy hét alatt 150 százalékkal több fertőzött
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Romániában az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma január 18-án megközelítette az előző, tavaly őszi járványhullám tetőzésekor jegyzett szintet, a járványgörbe azonban még mindig meredeken emelkedik, így a szakemberek biztosra veszik, hogy az omikron vírusvariáns által előidézett mostani, ötödik hullámban megdől a napi esetszámok rekordja.

A stratégiai kommunikációs törzs napi jelentése szerint kedden 16 760-nal növekedett a hivatalosan nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Ez több mint kétszerese a hétfői összesítésnek, amely azonban két és félszer kevesebb teszt kiértékelésén alapult, hétvégenként ugyanis a laboratóriumok jelentős része nem dolgozik.

A január 18-i esetszám 150 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét és 87 százalékkal az utóbbi egy hét átlagát. Az utóbbi hét napon több mint 70 ezer embernek lett pozitív a koronavírus-tesztje Romániában, ez 75 százalékos növekedés az előző hét naphoz képest.

Az egészségügyi rendszerre nehezedő terhelés egyelőre jóval kisebb mint az előző, a delta vírusvariáns által előidézett járványhullám idején. Tavaly ősszel, amikor az esetszám elérte a mostani szintet, már több mint 17 ezer koronavírusos beteget kezeltek a romániai kórházakban, négyszer annyit, mint jelenleg. A Covid-kórházakba utalt betegek száma az utolsó hét napon 40 százalékkal 4218-ra emelkedett, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig 17 százalékkal 487-re.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés