Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gulyás Gergely: két oltással május elsejéig érvényesek az oltási igazolványok

| 2022. 02. 03. | 08:33:00
A Pfizer új gyógyszeréből ötvenezer adag beszerzését tervezik.
Gulyás Gergely: két oltással május elsejéig érvényesek az oltási igazolványok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szokatlan időpontban, reggel hétkor kezdődött a kormányinfó február 3-án. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető tárca nélküli miniszter azzal kezdte: a virológusok többége szerint már az 5. hullám csúcsán vagyunk, vagy napokon belül elérjük. A szakemberek azt ígérik, a milyen gyors volt a terjedése, az omikron elvonulása is gyorsabb lesz. Emlékeztetett: a feltételezés valósággá vált, lényegesen gyorsabban terjed, de nem ró akkora terhet az egészségügyre, mint az a korábbi hullámok során történt.
Az Európai Unióban a 2. oltást követő 270 napig érvényesek az oltási igazolványok. Az uniós szabályozást figyelembe véve a kormány döntése szerint a két oltással rendelkezők oltási igazolványa Magyarországon május elsejéig érvényes.
 A magas fertőzöttségi adatokra is figyelmeztetett: február 2-án majdnem 20 ezer fertőzöttet reisztráltak. Hozzátette: az omikronnál az oltottság kevésbé véd a megfertőzdéstől, de a tünetek ellen a legnagyobb vdettséget nyújtja.Valamennyi - nyugati és keleti - vakcina rendelkezésre áll, 8,1 millió adag vakcina van jelenleg készleten.
Szentkirályi Alaxandra kormányszóvivő azzal egészítette ki: döntés született arról, hogy Magyarország is részt vesz a Pfizer pax covid nevű gyógyszerének beszerzésében, melyet a magas kockázatú betegek gyógyítása során alkalmaznak. 50 ezer adag beszerzését tervezik.

Ukrajna

Az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban elhangzott: Magyarország és a az Európai Unió érdeke a dialogós fenntarása, "tegyünk meg mindent, ami az Európai Unió hatalmában áll, hogy bármilyen háború a térségünkben, Ukrajnában elkerülhető legyen". Magyarország érdeke: ne legyen háború, Ukrajna teületi egysége ne kerüljön veszélybe. Gulyás Gergely közölte: Ukrajna területi integritását, szuverenitását mindenki, Oroszország is tartsa tiszteletben. Oroszország úgy érzi magát biztonságban, ha a szomszédai nem NATO-tagok. A biztonsági garanciák lététől vagy nem lététől függ az orosz álláspont.

Orosz gáz

Magyarországon évi 9-10 milliárd köbméter gáz fogy, ebből a Gazprommal kötött szerződés 4,5 miliárd köbméterről szól. Az orosz gáz Ausztrián és Szerbián keresztül érkezik. Az ellátás 2036-ig biztosított. Az oroszok nyitottak pusz 1 milliárd köbméterre, erről a technikai egyeztetés folyik. Egész Európa szenved a az áremeléstől. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés.

Viharkárok

A múlt heti viharkárokkal kapcsolatban arról tájékoztatott: az agrártárca megkezdte a károk összesítését. A kormány forrásokat hoz létre, vis maior alapból a gazdák kártalanítása is megtörténhet. Az kaphat kompenzációt, akinek a várható jövedelemcsökkenése több mint 30 szzalék. Különösen a fóliás zöldségtermesztők szenvedtek kárt, ez összesen több milliárd forint lehet. A kárigényeket az agrártárca fogja összesíteni.

Pedagógussztrájk

Gulyás Gergely kijelentette: törvénytelen volt a pedagógussztrájk, hiszen nem volt jogerős bírósági döntés a sztrájk időpontjában. Lehet, a cél jogos, de maga a sztrájk törvénytelen volt. Véleménye szerint jóhiszeműen vehettek részt benne a pedagógusok. Kérdésre válaszolva elmondta: nincs semmilyen kormnydöntés a szankciókról. A kormány nem ezzel, hanem a pedagógusbérekkel kíván foglalkozni. A szakszervezettől szerinte elfogadhatatlan, hogy törvénytelen sztrájkra buzdít.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés