Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Van megoldás, ha nem szeretné, hogy felhívják, kopogtassanak

| 2022. 02. 06. | 10:50:00
Kiadható a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok neve, lakcíme.
Van megoldás, ha nem szeretné, hogy felhívják, kopogtassanak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az áprilisi országgyűlési választáson induló jelöltek választókerületenként 200 ezer forintért juthatnak hozzá a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevéhez és lakcíméhez. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) internetes oldalán közzétett tájékoztató felidézi: a választási eljárási törvény szerint a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét (az érintett választókerületre kiterjedően) az illetékes egyéni választókerületi választási iroda adja át a jelölt kérésére. Az adatokat az iroda akkor adhatja ki, ha a jelölt összegyűjtötte az induláshoz szükséges 500 ajánlást a választókerületében, ezáltal a választási bizottság által nyilvántartásba vett hivatalos jelöltnek minősül. Emellett igazolnia kell, hogy befizette az NVI számlájára a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) egyhavi összegének megfelelő összegű adatszolgáltatási díjat, ez jelenleg 200 ezer forint.

A listát állító pártok is kérhetik a név- és lakcímadatokat, ekkor az NVI adja át azokat, ha a pártnak sikerült országos listát állítania, ehhez legalább tizennégy megyében és a fővárosban legalább 71 egyéni választókerületben kell jelöltet állítaniuk. Az országos listák nyilvántartásba vételéről a Nemzeti Választási Bizottság dönt. Az átadásnak ebben az esetben is feltétele az adatszolgáltatási díj befizetése, de a pártok esetében a minimálbér összegét meg kell szorozni a listán megszerezhető mandátumok számával (93), vagyis 18 millió 600 ezer forintot kell fizetniük az összes választókerület választópolgárainak adataiért. 

Az országgyűlési képviselők általános választásával azonos napon tartandó országos népszavazás eljárásában is igényelhetők a választók adatai: ebben az eljárásban a kezdeményező kormány, valamint az Országgyűlésben frakcióval jelentkező pártok igényelhetik az adatokat, amelyeket az NVI legkorábban február 26-án adhat át. A kormánynak és a parlamenti pártoknak szintén 18,6 millió forintot kell fizetniük az adatokért.

A választási szervektől megkapott név- és lakcímadatokat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, és az erről készült jegyzőkönyvet a jelölt és a jelölőszervezet három napon belül köteles átadni az adatszolgáltatást teljesítő választási irodának.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés