Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Polgármestereket raboltak el Ukrajnában

| 2022. 03. 13. | 17:54:00
A lengyel határ közelében csapódtak be orosz bombák.
Polgármestereket raboltak el Ukrajnában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szijjártó Péter a Facebookon élő videóbejentkezésében hangsúlyozta március 13-án, vasárnap, hogy Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kitart a területéről Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok tilalma mellett.

Utalt arra: a Lviv közelében történt rakétatámadások (Az eddigi legnyugatibb háborús cselekmény történt vasárnap hajnalban: légitámadást hajtott végre Oroszország Lviv közelében a javorivi ukrán katonai bázison, ami kevesebb, mint 25 km-re van a lengyel határtól) kiemelik a magyar kormány azon korábbi döntésének jelentőségét, amely szerint nem engedi halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén Ukrajna felé.

Az EU elítéli az ukrán polgármesterek elrablását

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli, hogy az orosz csapatok elrabolták Melitopol és Dnyiprorudne polgármesterét, amely újabb támadást jelent Ukrajna demokratikus intézményei ellen - jelentette ki Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap.

Josep Borrell a Twitteren közzétett üzenetében aláhúzta: a polgármesterek elrablása kísérlet arra, hogy Oroszország illegitim alternatív kormányzati struktúrákat hozzon létre egy szuverén ország területén.
Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében szintén elítélte a két polgármester elrablását, valamint a "civilek válogatás nélküli orosz ágyúzását" Ukrajnában.
"Az emberrablások és az ukrán helyi hatóságokra nehezedő mindenfajta nyomásgyakorlás a nemzetközi jog újabb nyilvánvaló megsértésének számít" - fogalmazott.
Oroszország Ukrajna elleni katonai és politikai agresszióját be kell szüntetni - tette hozzá Michel.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap közzétett Twitter-üzenetében azt írta: az orosz "háborús bűnösök" újabb demokratikusan megválasztott ukrán polgármestert raboltak el. "Helyi támogatás hiányában a megszállók terrort alkalmaznak" - hangoztatta Kuleba.

Háziállataikat is hozzák magukkal a menekültek

Putyin-Zelenszkij találkozó?

Frissítés: Moszkva sosem utasította el Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök találkozójának lehetőségét, ám előre szeretné tudni, hogy mi szerepel majd a napirendjén, és hogy milyen eredmény várható tőle - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva.

Peszkov Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter nyilatkozatára reagált, aki azt állította, hogy Putyin a Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott telefonbeszélgetések során azt mondta, hogy nem ellenzi a Zelenszkijjel történő találkozót.
"Többször elmondtuk, hogy senki sem zárta ki a Vlagyimir Putyin és a Zelenszkij elnök közötti találkozó lehetőségét. De meg kell értenünk, hogy mi legyen ennek a találkozónak az eredménye, és hogy mit fognak megvitatni rajta" - mondta a szóvivő arra a kérdésre válaszolva, hogy vajon az orosz fél valóban kifejezte-e készségét egy feltételekhez nem kötött találkozóra.
 "Ennek érdekében dolgoznak küldöttségek, amelyek közül a miénket (Vlagyimir) Megyinszkij (elnöki tanácsadó) vezeti. Még korai lenne az eredményekről beszélni" - tette hozzá.
Leonyid Szluckij, az Ukrajnával tárgyaló orosz delegáció tagja, az alsóház külügyi bizottságának alelnöke az RT televíziónak azt mondta, hogy a Moszkva és Kijev közötti tárgyalási folyamatban előrelépés történt, amely a személyes várakozása szerint "az elkövetkező napokban a két delegáció egységes álláspontjává, aláírandó dokumentumokká változhat".
Szluckij szerint a dokumentumok aláírása nagyon fontos lenne a feszültség csökkentése érdekében és emberéleteket mentene meg.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója vasárnapi tévényilatkozatban úgy vélekedett, hogy a csúcstalálkozó, ha nem is két-három nap múlva, de már a belátható jövőben megtörténhet és Kijev mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb tető alá hozzák. Arról is szólt, hogy keresik a megfelelő tárgyalási helyszínt. Korábban Zelenszkij Jeruzsálemet említette ebben a lehetséges minőségben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés