Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sokan alkalmazzák az ajánlásellenőrző-rendszert

| 2022. 03. 17. | 12:26:00
Már százezernél több keresést futtattak le rajta a választók.
Sokan alkalmazzák az ajánlásellenőrző-rendszert
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több mint 107 ezer ellenőrzést futtattak le csütörtökig a választópolgárok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) online ajánlásellenőrző rendszerében – tájékoztatt az NVI március 17-én. Az NVI február közepén indította el új, a törvényi követelményeken felül nyújtott többletszolgáltatását, amelynek segítségével a választópolgárok ellenőrizhetik, melyik jelöltet támogatták aláírásukkal a parlamenti választás ajánlási időszakában, de az országos népszavazásoknál is ellenőrizhető, hogy aláírásuk szerepel-e az aláírásgyűjtő íven – közölte az MTI.

Az újítás a valasztas.hu és a magyarorszag.hu oldalon keresztül is elérhető, azonosítást követően. Az azonosítás lehet ügyfélkapus felhasználónév és jelszó megadása, elektronikus személyi igazolvány, részleges kódú telefonos vagy videós azonosítás. Az NVI közlése szerint a választópolgárok az online ajánlásellenőrzés lehetőségével az adatok megőrzéséig ellenőrizhetik ajánlásaik sorsát.

A Kit ajánlottam? szolgáltatás keretében március 17-éig több mint 107 ezer ellenőrzést futtattak le a választópolgárok. Ez a jelöltek ajánlásának, a népszavazási kezdeményezések és előbbi kettő esetében együttesen elvégzett ellenőrzések összesített darabszáma.

Az ajánlások esetében az ajánlási időszakon belül a területileg illetékes választási bizottsághoz fordulhatott a választópolgár, ha visszaélést gyanított, a nyomozóhatóságnál pedig továbbra is eljárás indulhat a választó feljelentésével, hiszen a személyes adatokkal történő visszaélés bűncselekmény.

Az NVI tudatta: a nyomozóhatóságok és a választási bizottságok szolgálhatnak bővebb információkkal arról, hogy az ellenőrzések közül hány esetben derült fény visszaélésre.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés