Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bejelentette a nyugdíjemelés mértékét a miniszter

| 2022. 04. 28. | 11:58:00
Eredetileg csak novemberben kellene kompenzálni az idős korúakat.
Bejelentette a nyugdíjemelés mértékét a miniszter
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A ciklus utolsó kormányülésének döntéseiről számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivó az április 28-i kormányinfón. Gulyás a nyugdíjakkal kapcsolatban közölte, hogy tavaly 5 százalékos emelésről döntöttek, de ez elmarad a jelenlegi inflációtól. Jelenleg 8,9 százalékos pénzromlással számolnak, bár nagy a bizonytalanság. Eredetileg novemberben kellene csak kompenzálni az idős korúakat, de miután az eltérés jelentős, már előbb is emelnek:

3,9 százalékos emelés lesz július 1-jétől, visszamenőleg január elsejétől.

Felhívta a figyelmet arra: a törvény azt teszi a kormány kötelezettségévé, hogy novemberben kompenzálja a nyugdíjasokat, ha az infláció magasabb, mint a nyugdíjemelés mértéke, azonban úgy gondolták, hogy mivel az eltérés jelentős, mielőbb indokolt és szükséges a nyugdíjasok védelme érdekében ezt a döntést meghozni.

Ezért további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől, a megelőző hónapra vonatkozó nyugdíjjutásokat pedig egy összegben ezzel együtt a nyugdíjasok meg fogják kapni, így január 1-jétől 8,9 százalékos emelkedéssel kell számolni – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: ebből 5 százalékot január elsejétől emeltek a nyugdíjakon, a további 3,9 százalékos emelést pedig visszamenőleg érvényesíti a jelenlegi nyugdíjemeléssel a kormány.

Emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök egy nappal korábbi bejelentésére is: július elsejéig meghosszabbítják a benzin- és élelmiszer-árstopot is. Az esetleges hosszabbításról az ukrajnai háború állása alapján döntenek. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés