Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gulyás Gergely: valamennyi árstoppal kapcsolatban döntést hoz a kormány

| 2022. 04. 21. | 12:11:00
Ezek nélkül magasabb lenne az infláció.
Gulyás Gergely: valamennyi árstoppal kapcsolatban döntést hoz a kormány
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az április 3-i választás eredményét ismertette az április 21-i kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte:  jól mutatja a politikai viszonyokat az eredmény, soha egyik párt nem kapott olyan arányú szavazatot választáson, mint a 10 éve hatalon lévő kormánypártok, a Fidesz-KDNP. Gulyás Gergely megköszönte a bizalmat.

Közölte: a komány megbízatása május 2-ig tart, s mindaddig, míg az új kormány megalakul, ügyvezető kormányként látja el feladatát.

A kormány tagjainak megbízatása politikai értelemben megszűnt, minden más találgatás, míg a miniszterelnök meg nem nevezi az új embereket - jelentette ki Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy több név is felröppent már az új kormány tagjaival kapcsolatban.

Megerősítette: május 2-án összeül az új országgyűlés. Ezzel kapcsolatban eddig egy személyi döntés volt, amellyel nem lehetett várni, hiszem az alakuló ülést megelőzi a frakciók megalakulása. Kocsis Máté eddigi frakcióvezetővel tárgyalt Orbán Viktor, akinek kormányzati pozíciót is felajánlott a miniszterelnök, ő a szabadon választás lehetőségével élve a frakcióvezetői megbízatást választotta.

A koronavírussal kapcsolatban Gulyás elmondta: jelentősen csökkent a fertőzöttek száma, de a koronavírus még nem tűnt el.

A szomszédban zajló háborúról szólva közölte: a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb béke legyen. A jelenleg rendlkezésre álló adatok szerint a háború hónapokig, sőt évekig is eltarthat, lehetnek még intenzívebb szakaszai. A háború vége tehát nem várható a közeljövőben.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet várhatóan május 31-ével megszűnik.

Kezdeményezik ugyanakkor jobgszabályba foglalni: a veszélyhelyzetet humanitárius katasztrófa és határhoz közeli háború miatt is ki lehessen hirdetni.

Eddig 625,9 ezer Ukrajnából menekült lépte át a határt. Jelentős részük el is hagyta az országot. Az ittmaradottak számára a munkahely vállalásával, iskoláztatással kapcsolatos jogszabályi módosítást megtette a kormány.

Az ukrán menekülthelyzetre eddig 40 milliárdot fordítottak. Korábban 4 milliárd forintot kapott erre az ország az Európai Uniótól.

Elmondta: meghallgatták a pénzügyminiszter beszámolóját, melyből kiderült: stabil lábakon áll az ország.

Az ársapkával kapcsolatban elhangzott: valamennyi árstop esetében döntést fog hozni a kormány. A 4 árstop egyébként bevált, az infláció ezek nélkül 13 százalék lenne, az ársapkával viszont 8,6 százalék. Középmezőnyben van ezzel az EU-ban Magyarország. Az Egyesült Államokéval (8,5 százalék) szinte azonos mértékű az infláció.

Jelenleg 3,6 százalék a munkanélküliség, 4,7 millióhoz közelít a foglalkoztatottság. A kiskereskedelem felülmúlta a 2020-as, a vendéglátás a 2019-es szintet.

Szentkirályi Alexandra először azoknak mondott köszönetet, akik a menekültek ellátásában vesznek részt.Megismételte, eddig 625,9 ukrán állampolgár lépte át a határt.

Mostanáig 100 ezer ideiglenes tartózkodási engedélyt adtak ki, 13 ezren kértek menedékes kérelmet. Több százezren fordultak meg eddig a segítségpontokon. A Híd Kárpátaljáért peogramban a magánfelajánlások már meghaladták az 1 milliárd forintot. Több mint 270 ezer jegyet állított már ki a menekülteknek a MÁV.

Árstop és jobbulást

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: miután mind a négy árstopnak más a lejárati határideje, külön-külön fog róluk döntést hozni a kormány. Az új kormány személyi kérdéseiről nem kívánt nyilatkozni, arról sem, hogy ő tagja lesz-e az 5. Orbán-kormánynak.

L. Simon László, a Nemzeti Múzeum igazgatójának elhíresült posztjával kapcsolatos (ebben L. Simon azt kifogásolta, hogy édesanyjához tüdőgyulladás tünetei miatt hívták volna a háziorvost, de ő nem ment ki a járványra hivatkozva) kérdésre, miszerint él-e még az a protokoll, hogy a háziorvoshoz csak telefonon lehet bejelentkezni, Gulyás azt válaszolta: "jobbulást kívánok innen is L. Simon László édesanyjának." A másik kérdésre, lesz-e önálló egészségügyi minisztérium, határozott nemmel felelt.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva, hogy miért mentették fel Ekler Gergelyt, Gulyás közölte: azért, mert Novák Katalin köztársasági elnök mellett fog dolgozni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés