Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kampány indult a rabok újbóli látogatása érdekében

| 2022. 04. 05. | 14:48:00
Szeretnék azt is, ha végre megérinthetnék a fogvatartottak a szeretteiket.
Kampány indult a rabok újbóli látogatása érdekében
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fogvatartottakat és Családjukat Képviselő Csoport (Fecske) levélküldő kampányt indított azért, hogy engedélyezzék a szabad látogatást a börtönökben. Felhívásukban azt írják, 2017 óta folyamatosan szigorodtak a látogatás szabályai, és három éve minden börtönben tilos a testi érintkezés a fogvatartottak és látogatóik között. – A büntetés-végrehajtási intézetekben az elmúlt két évben, 24 hónapból összesen 20 hónapon keresztül tilos volt és tilos most is a látogatófogadás – tájékoztatott a Magyar Helsinki Bizottság.

A Fecske kutatásai szerint jelenleg semmi nem indokolja, hogy a fogvatartottak ne fogadhatnának látogatókat, hiszen március 7-én megszűnt a járványügyi korlátozások többsége, de nem kaptak arról tájékoztatást, hogy mikor és milyen feltételek esetén fog újraindulni a látogatás a börtönökben.

– Nagyon nagy szükség van arra, hogy főleg az elmúlt időszak viszontagságai után újra láthassák egymást a börtönbüntetésüket töltők és családtagjaik, és a látogatáson megölelhessék, megpuszilhassák egymást, ezzel is kifejezve támogatásukat afelől, hogy otthon várják szeretteiket. Világos, hogy a fogvatartottak sikeres reintegrációjában nagyon nagy szerepe van a családnak és a minőségi kapcsolattartásnak. A társadalomnak is az az érdeke, hogy emberséges és igazságos körülmények között töltsék a fogvatartottak a börtönbüntetésüket, és családjuk ne szenvedjen szükségtelenül. Nem csak a fogvatartottaknak, de családjuknak is joga van a minőségi kapcsolattartáshoz – írták a kampány szervezői.

Szerintük ennek része az érintkezés, hogy érkezéskor és búcsúzáskor öleléssel, puszival köszönhetik egymást a felek, a beszélő alatt pedig foghassák egymás kezét. 

– Az, hogy plexifal választja el a látogatókat egymástól, nem csak a fogvatartottnak, hanem a gyerekeinek, szüleinek és házastársának is büntetés – fogalmaztak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés