Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Micsoda élet! II. Erzsébet királynő 96 éves

| 2022. 04. 21. | 09:41:00
A legrégebb óta regnáló női uralkodó a világon. 
Micsoda élet! II. Erzsébet királynő 96 éves
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Április 21-én ünnepli 96. születésnapját II. Erzsébet királynő, aki idén uralkodásának 70. évét (platina jublileum) kezdte meg, ugyanis 1952. február 6-án lépett hivatalába. Azóta Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságok (Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Niue, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, Tuvalu) királynője, a Nemzetközösség és az anglikán egyház feje, a hit védelmezője (Fidei defensatrix).

1959-ben 

A leghosszabb ideje regnáló brit uralkodó, és egyben a legrégebb óta regnáló női uralkodó a világon. 

Kiváló stratéga? Báb? Egy elavult rendszer megingathatatlan képviselője? Hideg szimbólum? A stabilitás példaképe? Eszes asszony? Ami biztos: négygyermekes anya (Károly, Anna, András, Eduárd), aki Fülöp edinburgh-i herceggel – annak tavalyi haláláig – 1947-es házasságkötésüktől fogva 74(!) évet élt le. Nyolc unokája és 12 dédunokája van.

Ma már az uralkodó szerepe inkább névlegesnek mondható, hiszen a kormányzat terhe a II. Erzsébetet uralkodójuknak elismerő országok miniszterelnökei és parlamentjei között oszlik meg. Bár vétójoga van az egyes törvények elfogadásában, ezzel a jogával még nem élt. Kanada alkotmánya elvben komoly jogköröket biztosít a királynő számára, de ezeket szintén nem gyakorolja.

A királynő megítélésében általában nem személye, hanem a monarchia mint intézmény elfogadása/elvetése áll. A szigetországban 2007-ben végzett felmérés alapján, amit a 18-24 éves korosztályban végeztek, a megkérdezettek 80 százaléka választaná a monarchiát a köztársaság helyett.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés