Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kreml: fenyegetést jelent a finn NATO-csatlakozás Oroszország számára

| 2022. 05. 12. | 17:01:00
„Megfelelő választ fogunk adni erre a barátságtalan lépésre.”
Kreml: fenyegetést jelent a finn NATO-csatlakozás Oroszország számára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kölcsönös biztonsági biztosítékokról írt alá egyezményeket május 11-én Nagy-Britannia Svédországgal és Finnországgal. A megállapodások aláírásáról kiadott politikai nyilatkozatok kitérnek a két észak-európai ország NATO-csatlakozásának lehetőségére. Boris Johnson brit miniszterelnök a Downing Street ismertetése szerint először Magdalena Andersson svéd kormányfővel, majd Sauli Niinistö finn elnökkel írta alá a két egyezményt Svédországban és Finnországban tett egynapos szerdai villámlátogatásán. A Svédországgal kötött megállapodás aláírása után Johnson kijelentette: a megállapodás lehetővé teszi a hírszerzési értesülések szélesebb körű megosztását, kiterjedtebb közös hadgyakorlatok megtartását és a közös technológiai fejlesztési programok bővítését.

A brit-svéd biztonsági egyezmény szerdai aláírásáról kiadott közös politikai nyilatkozat úgy fogalmaz, hogy ha a két ország bármelyikét katasztrófa vagy támadás érné, az érintett ország kérése esetén a másik "különböző módokon" segítséget nyújtana, és e segítségnyújtás "történhet katonai eszközökkel is".

– A NATO bővítése nem járul hozzá az eurázsiai biztonsághoz, Finnország csatlakozása a szövetséghez pedig fenyegetést jelent Oroszország számára – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva. – Egy újabb NATO-bővítés nem teszi stabilabbá és biztonságosabbá kontinensünket – mondta a szóvivő. Peszkov szerint az Oroszországi Föderáció a helyzetre reagálva a kiegyensúlyozás és önnön biztonságának garantálása érdekében intézkedéseket fog kidolgozni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés