Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megváltozhatnak a pedagógussztrájk szabályai

| 2022. 05. 19. | 17:25:00
Nem maradhat el tanóra az érettségi előtt álló osztályokban.
Megváltozhatnak a pedagógussztrájk szabályai
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Többek között a pedagógussztrájk szabályozásán is változtat a veszélyhelyzet megszüntetésével összefüggő előterjesztés csütörtökön, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságában elfogadott módosítása.

A változtatás érinti a pedagógusok sztrájkja alatti elégséges szolgáltatást: nem maradhat el tanóra az érettségi előtt álló osztályokban, de nem szenvedhet csorbát a sajátos nevelési igényű gyermekek ellátása sem.

Más esetben a tanórák 50 százalékát kell megtartani, de folyamatos felügyeletet kell biztosítania az iskolának, lehetőleg az osztályok összevonása nélkül. Az indoklás szerint a munkabeszüntetéssel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy az sztrájk vagy polgári engedetlenség; utóbbi ugyanis nem jogi kategória, hanem politikai megnyilvánulás, a munkavállaló jogszerűen csak a sztrájkjogát gyakorolhatja, így ha valaki ezzel ellentétesen cselekszik, annak jogkövetkezményei vannak.

A bizottság ülésén Arató Gergely (DK) úgy értékelt: a szabályozás célja, hogy kirúgással fenyegesse a tiltakozó pedagógusokat. Állítását mind Hende Csaba, a bizottság fideszes elnöke, mind Azbej Tristan, a Miniszterelnökség államtitkára cáfolta, mondván: téves feltételezés, hogy a változtatás a munkaviszony megszüntetését lehetséges jogkövetkezménnyé tenné arra az esetre, ha valaki nem tesz eleget munkaviszonyából adódó kötelezettségeinek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés