Hirdetés

Nagy-Britannia azt ünnepli, hogy a királynő 70 éve uralkodik

2022.06.02. 12:01

Nagy-Britannia azt ünnepli, hogy a királynő 70 éve uralkodik
(Fotó: royalcentral.co.uk)

Négy napon át ünneplik II. Erzsébetet.

Hirdetés

Hirdetés

Megkezdődött Londonban II. Erzsébet platinajubileumának ünneplése. A 96 éves királynő hetven éve foglalta el a trónt, ezzel Nagy-Britannia valaha volt leghosszabb ideig hatalomban lévő uralkodója. Üknagymamája, Viktória királynő rekordját döntötte meg, aki 63 éven át ült a trónon.

II. Erzsébet ugyan 1952. február 6-án foglalt el a trónt, de az apja, VI. György halálát követő gyászidőszak miatt csak 1953. június 2-án koronázták meg, és uralkodása alatt az ünnepségek többségét ennek az eseménynek az évfordulójára időzítették. A platinajubileum alkalmából az Egyesült Királyságban és a Brit Nemzetközösség országaiban június négynapos munkaszüneti hétvégét rendeltek el.

A brit uralkodó a trónra lépésének 70. évfordulóján üzenetet tett közzé. Most első ízben nyilvánosan kifejezte azt a kívánságát is, hogy Kamilla cornwalli hercegné Károly trónra lépése után felvehesse a királynői címet.

A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a „Queen Consort”, vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím illeti meg és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt. Fordítva ez nem érvényes, vagyis a mindenkori királynő férje nem királyi, hanem hercegi rangban van, megszólítása királyi fenség. Így volt ez a királynő néhai férje, Fülöp edinburghi herceg esetében is.

Kamillának, Károly walesi herceg második feleségének is kijár a királyi fenség cím, mióta összeházasodott a trónörökössel, azonban a házaspár annak idején úgy döntött, hogy Kamilla a cornwalli hercegnő rangját veszi fel. Bár jogot formálhatna a walesi hercegnői rangra is, Kamilla erről lemondott, tekintettel a tragikus autóbalesetben elhunyt Diana walesi hercegnére.

II. Erzsébetkirálynő

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés