Hirdetés

Ennyivel emelnék a nyugdíjakat

MTI

2022.06.07. 18:10

Ennyivel emelnék a nyugdíjakat
Varga Mihály pénzügyminiszter (Fotó: MTI)

Varga Mihály költségvetési törvényjavaslata.

Hirdetés

Hirdetés

A jövő évi költségvetés „világos célja” a rezsicsökkentés és a honvédelem megerősítése – mondta június 7-i sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter, átadva a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének.

Varga Mihály közlése szerint ebben 4,1 százalékos gazdasági növekedés, 3,5 százalékos hiánycél, a jövő év végére 73,8 százalékig csökkenő államadósság ráta és 5,2 százalékos infláció szerepel. A Portfolio.hu alapján a törvényjavaslat tartalmazza a 13. havi nyugdíjat (371,8 milliárd forint) és nyudógdíjprémium is lehet 12 ezer forintos maximum értékkel. A nyugdíjemelés az év elején az inflációval megegyező mértékű lenne, azaz 5,2 százalékos, amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, hogy a törvénytervezet szerkezetében két új alap jelent meg: a rezsivédelmi alap 670 milliárd forintos, a honvédelmi alap 842 milliárd forintos kerettel. Az első alap lehetővé teszi – folytatta –, hogy ne az emberek fizessék meg a háború költségeit az új világgazdasági környezetben; a honvédelmi alap biztosítja, hogy hamarabb, már 2023 végére elérje a kormány a NATO felé tett vállalását a honvédelmi kiadások növelésére. A két új alap finanszírozására az elmúlt időszakban extraprofitot elért ágazatokból beszedett adók szolgálnak – fűzte hozzá a tárcavezető.

nyugdíjköltségvetésVarga Mihály

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés