Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt az új járvány: Elf Bar?!

| 2022. 06. 22. | 17:41:00
Zacher Gábor elmondta, miért kell megszabadulni ezektől a termékektől minél előbb.
Itt az új járvány: Elf Bar?!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amennyiben barkochbázni akarna az ember, erről a tárgyról mindössze annyit kellene mondania, hogy színes, szagos, és a tinédzserek felének a kezében látható, egyből rávágnák, ez az Elf Bar, mely Zacher Gábor toxikológus szerint járványként terjed.

Mi is írtunk róla korábban, hogy mi is ez valójában.

[Beillesztett cikk: Veszélyes az egészségre a közkedvelt „tinicigi”?!]

– Átjössz Elf Barozni? – ez az egyik leggyakoribb kérdés manapság a tinédzserek körében, mondta el Zacher Gábor. Ez pedig baj, méghozzá nem is kicsi – állítja.

Aggasztó, hogy keveset tudunk róla, de amit tudunk az viszont épp elég ahhoz, hogy rájöjjünk, érdemes menekülni előle, szabadulni tőle. Addiktív hatású, tele van nikotinnal – mely az egyik legintezívebb függőséget okozza –, az ízesítésről azonban azt sem tudni, hogy mit tartalmaz

– emelte ki Zacher Gábor.

Ahogy ő mondta, még hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy pontos képet kapjunk az Elf Bar hatásairól, mert mindössze egy negyedéve van a köztudatban. Egyelőre nincsenek adatok, hogy pontosan mit is tüdőz le a használója, így egészségkárosító hatásairól sem tudunk semmit. Példaként ide állította az Iqos-t is, ami pár éve ugyan már használatban van, azonban arról sem bővelkedünk az információkban a szakember szerint, mégis legális a forgalmazása. Az igazsághoz hozzátartozik, a tengerentúlon azért már vannak hozzá egész jó leírások, sőt nagyobb dohánygyártók is leírják, hogy miből is készül pontosan, hogyan is néz ki, miként alkalmazható, ez azonban az új vonulatú "tinicigik" esetében egyáltalán nincs meg.

Arról a szakember is beszélt, hogy hazánkban ezeknek a forgalmazása tilos, ám az interneten bárki könnyen, gyorsan és nem mellesleg egyszerűen hozzájuthat.

Zacher Gábor szerint ez a legtöbb esetben Kínából, Indiából Európába érkező manórúd megdönti a szülők sokszor használt tényállítását, amikor azt mondták a gyerekeknek, ne dohányozz, mert büdös lesz a szád. – Ettől nem lesz büdös, sőt jó illata van, számos ízben kapható, akkor miért lenne rossz. Kérdezhetnék, sőt kérdezik is meg sokszor a gyerekek – fogalmazott a toxikológus, aki hozzátette épp ez az egyik legnagyobb baj az egésszel, hogy jó, menő, divatos. 

Megkérdeztük, hogy mit gondol azokról a "szerekről", amik akár Ázsiából kerülnek be Európába. – Erről nem egyszerű összetetten beszélni, hiszen minden termék más és más, ami biztos, nem tudunk semmit az összetevőkről jelen esetben, ami az ízesített részét illeti ezen cuccoknak – jegyezte meg Zacher Gábor újra.

Végül azzal fejezte be gondolatait a szakember, minden dohányzáshoz kapcsolódó technika károsítja a szervezetünket, és pont.

Palánki István

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés