Hirdetés

Hirdetés

Kivetette hálóját a NAV a tinicigire

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

2022.06.16. 15:14

Kivetette hálóját a NAV a tinicigire
(Fotó: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldala)

Az adóhatóság szigorúan ellenőrzi az Elf Bar illegális kereskedelmét.

Hirdetés

A hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít egy új típusú eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar. A NAV és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) szigorúan ellenőrzi a termékek illegális kereskedelmét, ezért több akciót is szervezett az elmúlt időszakban. Céjuk az volt, hogy a fiatalok körében is népszerű speciális dohánygyártmányt kiszűrje a feketepiacról – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közösségi oldalán.

Csak az elmúlt hetekben legalább 135 millió forintnyi árut foglaltak le, négy személyt őrizetbe vettek és 20 millió forint bírságot osztottak ki.

A közelmúltban az SZTFH biztonsági egységének látókörébe került az Elf Bar, Fume, Magic Bar, Manórúd néven is ismert termék jogsértő forgalmazása. Az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban.

Mégis egyre többször ajánlják vételre online hirdetésekben, a Facebook Marketplace-en, különböző zárt csoportokban, az Instagramon és a TikTokon is. Az értékesítők jellemzően Messengeren tartják a kapcsolatot vevőikkel. Mivel uniós szinten nincs kötelező szabályozás az elektronikus dohánytermékekre, ezért az engedélyekre, forgalmazásra, adóztatásra vonatkozó tagállami szabályok eltérőek. Aki Magyarországon értékesít engedély nélkül ilyen termékeket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat.

Az illegális cigarettával és dohánytermékekkel üzletelő bűnbandák kínálatában a NAV egyre gyakrabban talál Elf Bart, sőt, a terméket már hamisítják is.

Az ízesített, rajzfilmfigurával díszített, akár magas nikotintartalmú és az egészségre súlyosan ártalmas, illegális termékek egyik legnagyobb veszélye, hogy gyakran általános iskolás gyerekeknek értékesítik.

Az illegális termék forgalmazói a közeljövőben hasonló akciókra, közös razziákra számíthatnak a két hatóság részéről, ugyanis az SZTFH és a NAV továbbra is szigorúan fellép a jogsértések ellen. 

Mivel a szülőknek és a pedagógusoknak is fontos tudniuk, hogy az Elf Bar nem játék, a gyermekek egészségét súlyosan károsíthatja, ezért az SZTFH a Klebelsberg Központ elnökének küldött levelében is felhívta a figyelmet a jelenségre, és kérte intézkedését, hogy a KRÉTA-rendszer segítségével minél több diákhoz és szülőhöz jusson el ez az információ.

Az SZTFH továbbá elindítja a 1828-as ingyenesen hívható zöld számát, ahová várja az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket.
Nemzeti Adó- és VámhivatalElf Bar

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés