Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tiszavirágzás: óvjuk értékes rovarunkat!

| 2022. 06. 14. | 19:03:00
Mutatjuk a büntetési tételeket a védett fajhoz vonatkozóan.
Tiszavirágzás: óvjuk értékes rovarunkat!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság kiemelt figyelmet fordít a Tisza élővilágának védelmére, különösen a védett fajokra – írja a police.hu június 14-én.

Hazánk egyik védett rovarfaja a tiszavirág. A nagyméretű kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a tiszavirágzás, amely páratlan jelenség. A kérészrajzás tehát nem más, mint e 8-12 centiméter hosszú rovar tömeges rajzása. Azért kel ki három év lárvaállapot után, hogy szaporodjon, és utána szinte azonnal elpusztuljon. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra. A kis élőlények igen érzékenyek a vizek tisztaságára, sajnos Európából a tiszavirág szinte teljesen eltűnt már. Ezért is fontos, hogy megtegyünk mindent azért, hogy nálunk továbbra is fennmaradjon ez a ritka kérészfaj

– írják. 

A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10 ezer forintban állapította meg egyedenként.

A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása, és az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.

Szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja. Szintén büntetőjogi kategória az is, ha a rajzásba az elkövető kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés