Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bükk: hamuvá vált védett növények

| 2022. 07. 03. | 13:11:00
Több állatfajt is elpusztíthatatott a területen a tűz.
Bükk: hamuvá vált védett növények
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, Miskolc külterületén, Jávorkút közelében július 1-jén mintegy 100 hektárnyi területen gyulladt ki a facsemetés. A tűznek áldozatul estek egykor ültetett, tájidegen fenyvesek néhány éve őshonos bükkel felújított területei, de fenyvesek, valamint a töbrök rétjeinek egy része is.

A területen előfordulnak a ritka bükki szerecsenboglárka és a szürkés hangyaboglárka állományai. Mindkét faj most repül, most van a szaporodási időszakuk, már petéik is vannak. A peték biztosan elpusztultak a tűzben.

A tűzzel részben érintett a védett szép hegyisáska állománya is. A gyepekben élő egyenesszárnyúak (sáskák, szöcskék) is csak bizonyos távolságon belül képesek elmenekülni a tűz elől, de élőhelyeik elvesztése a túlélők szaporodási esélyeit is minimalizálja. A röpképtelen fajok (pl: pókok) menekülése csak nagyon kis távolságon belül lehet eredményes.

Mivel a szárazság miatt a tűz gyakorlatilag a csupasz talajfelszínig mindent leégetett, így a talajfelszín közelében sem volt sok esély a túlélésre – írja a bnpi.hu július 3-án.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés