Hirdetés

Hirdetés

Támogatott képzéseket kapnak a Tungsram elbocsátott dolgozói

MTI

2022.08.02. 10:16

Támogatott képzéseket kapnak a Tungsram elbocsátott dolgozói
(Fotó: MTI)

A programban személyre szabottan valósul meg az átképzés.

Hirdetés

A kormány célja, hogy megőrizze a munkaalapú társadalmat és megvédje a munkahelyeket, ezért mind a három érintett megyében és a fővárosban támogatott képzésben vehetnek részt a Tungsram Operations Kft. csoportos létszámleépítésben érintett dolgozói – jelentette be Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár a Technológiai és Ipari Minisztérium augusztus 2-i, keddi közleménye szerint.

Hozzátette, a programban személyre szabottan, álláskeresést ösztönző juttatással valósul meg a képzésük, átképzésük, így akinek eddig nem sikerült másik munkahelyen elhelyezkednie, ennek segítségével könnyebben térhet vissza a nyílt munkaerőpiacra – számolt be az MTI.

A Tungsram még áprilisban jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A Technológiai és Ipari Minisztérium az év végéig elbocsátani tervezett foglalkoztatottak mielőbbi újra munkába állását a "Munkaerőpiaci alkalmazkodás támogatása" elnevezésű munkaerő-piaci programmal segíti Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyékben, valamint a fővárosban.

Képzési támogatást is kapnak

A kormányhivatalok segítségével megyénként olyan szakmai képzésekhez csatlakozhatnak, amelyek a helyi munkaerő-piaci kereslethez igazodnak, így a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat célzott segítséget nyújt az érintetteknek. A mintegy félmilliárd forintból megvalósuló program országszerte több mint 30 szakma elsajátításához nyújt támogatást, a csoportos leépítés folyamata szerinti ütemezésben.

A képzési támogatás összege havi bruttó 250 ezer forint fejenként, amiből a résztvevők – mivel az álláskeresői támogatásokat csak személyi jövedelemadó és nyugdíjjárulék levonása terheli – 187 500 forintot kaphatnak kézhez a képzés ideje alatt, maximum 12 hónapon keresztül.

Érdemben megkönnyítheti, felgyorsíthatja a dolgozók újbóli munkába állását az is, hogy a vállalat telephelyeinek otthont adó városokban a csoportos leépítésben érintett létszámnál több üres álláshelyet tartanak nyilván.

Az érintett munkavállalók így nagyobb eséllyel tudnak akár önállóan vagy államilag támogatott képzéssel elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A Technológiai és Ipari Minisztérium közleményéből kiderül, az elmúlt hetekben több állásbörzére is sor került, és a kormányhivatalok folyamatos kapcsolatot tartanak a vállalat képviselőivel a munkavállalók foglalkoztatási helyzetének megoldása érdekében. 

A programban való részvételre az elbocsátott dolgozók a területileg illetékes kormányhivatal járási foglalkoztatási osztályain jelentkezhetnek. További információ az nfsz.munka.hu oldalon található.

támogatásképzésekTungsram

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés