Hirdetés

A „romakirály” ultimátuma Indiának

MTI

2022.09.23. 11:14

A „romakirály” ultimátuma Indiának
„Nem akarunk Indiába menni, nem akarunk nyomást gyakorolni az indiai kormányra, de…” (Fotó: Dorin Cioaba/Facebook)

Nemzetközi képviseletet szeretne Dorin Cioaba.

Hirdetés

Hirdetés

A romániai romák ultimátumban követelik Indiától, hogy külföldön élő diaszpóraként ismerje el őket, ellenkező esetben nemzetközi bírósághoz fordulnak – közölte szeptember 23-án a román G4Media.ro hírportál Dorin Cioaba, a „romák nemzetközi királya” egy sajtónyilatkozatára hivatkozva. 
A Nemzetközi Roma Szövetség (IRU) elnöki tisztségét is újra megpályázó Cioaba a nagyszebeni Turnul Sfatului lapnak nyilatkozva felidézte: hat éve India külügyminisztere India gyermekeinek nevezte a világ különböző országaiban élő mintegy 20 millió romát, ám szerinte azóta sem történt előrelépés hivatalos elismerésük ügyében. 

„Nemzetközi bírósághoz fordulunk, ha nem ismernek el bennünket diaszpórában élő nemzetként, ahogyan azt már évtizedek óta ígérik, mert nemzetközi elismerést akarunk. Nem akarunk Indiába menni, nem akarunk nyomást gyakorolni az indiai kormányra, hogy segítsen minket, csak nemzetközi képviseletet akarunk, hogy ne legyünk többé »senki fiai«: a románok azt mondják, nem tartozunk közéjük, az angolok azt mondják, nem tartozunk közéjük. Amikor jók vagyunk, mindenki a magáénak tart, amikor rosszak, akkor pedig mindenki elüldöz” – idézte Dorin Cioabát a G4Media. 

A férfi – elsőszülöttként – elhunyt apjától, Florin Cioabától örökölte 2013-ban a romák nemzetközi királya címet. A temetésen az elhunyt uralkodó kisebbik fiát, Daniel Cioabát is megkoronázták: ő a romániai romák királya címet kapta. 

A 19 milliós állandó lakosságú Romániában 620 ezer ember vallotta magát romának a legutóbbi népszámláláson. A szociológusok szerint az – identitását a társadalmi megbélyegzés miatt nem szívesen vállaló – közösség tagjainak száma ennek többszörösére tehető.
romaRomániaIndiaDorin Cioaba

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés