Hirdetés

Erdogan szerint Putyin befejezné az ukrajnai háborút

Szabolcsihir.hu

2022.09.20. 12:12

Erdogan szerint Putyin befejezné az ukrajnai háborút
A szétlőtt Azovsztal egy épülete Mariupolban (Fotó: Ukraine.ua)

Az amerikai hadsereg vezérkari főnöke kiszámíthatatlan időszakra figyelmeztet.

Hirdetés

Hirdetés

Az ukrajnai háború eszkalálódásának kockázata megnövekedett; a „hadviselés során egyszerűen nem lehet nagy bizonyossággal tudni, hogy mi fog történni legközelebb”, ezért az Európában állomásozó amerikai csapatokat fokozott éberségre szólította fel Mark Milley. Az amerikai haderő vezérkari főnöke és a hadsereg tábornoka szeptember 18-án beszélt erről egy lengyelországi NATO-bázison.

Mark Milley figyelmeztetett: továbbra sem világos, hogyan reagálhat Oroszország az ukrajnai harctéren elszenvedett katonai kudarcokra. – A háború most nem megy túl jól Oroszország számára. Ezért mindannyiunk feladata, hogy magas fokú készültséget tartsunk fenn – jelentette ki, elismerve, Kijev az Egyesült Államok és NATO-szövetségesei távolról nyújtott támogatásának is köszönheti a Harkovnál indított  ellentámadás sikerességét. Ez pedig kiválhatja Moszkva haragját – jegyezte meg a Reuters beszámolójának Portfolión megjelent összegzése szerint. 

Az amerikai szakértők úgy vélekednek – olvasható –, hogy Oroszország taktikai atomfegyverekhez, vegyi fegyverekhez nyúlhat, vagy esetleg mozgósíthatja az ország közel két millió tartalékos katonáját. Orosz kormánytisztviselők közben továbbra is elutasítják azokat a nyugati feltételezéseket, amelyek szerint Putyin taktikai atomfegyvereket vetne be Ukrajnában.

Az amerikai PBS hírcsatornának Recep Tayyp Erdogan török elnök szeptember 19-én arról beszélt, hogy Üzbegisztánban hosszasan tárgyalt Putyinnal, aki „azt mutatta, hogy kész befejezni a háborút, amint lehetséges”. Ez volt a benyomásom, mert ahogy haladnak a dolgok, az elég problémás számára – közölte a politikus, aki szerint tartós béke csak olyan megállapodással lehetséges, mely értelmében az oroszok minden területet visszaadnak Ukrajnának, beleértve a Krímet.  2014 óta folyamatosan egyeztetek erről drága barátommal, Putyinnal. (…) Sajnos nem történt előrelépés – mondta.
UkrajnaPutyinnatoErdoganháború

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés