Hirdetés

Prés alatt az Ukrajnán keresztüli gázszállítások

Cívishír.hu

2022.09.28. 18:17

Prés alatt az Ukrajnán keresztüli gázszállítások
(Illusztráció: Freepik)

Az orosz Gazprom az ukrán Naftogazt okolja.

Hirdetés

Hirdetés

Twitter-üzenetben jelentette be szeptember 28-án a Gazprom, hogy leállítja az Ukrajnán keresztüli gázszállítást Európába; a lépés hátterében elszámolási, valamint jogvita van, de ennek következtében kilőtt a gázár az energiatőzsdén – írja a Világgazdaság.

Az orosz állami óriáscég kedden figyelmeztetést adott ki, hogy veszélybe kerülhet az Ukrajnán keresztüli tranzit. A Gazpromnak az ukrán állami gáztársasággal, a Naftogazzal van konfliktusa. A Naftogaz ugyanis szeptember elején elmaradó tranzitdíjakra hivatkozva beperelte az orosz céget. A két ország háborúban áll, de a gázt szállítják Európába Ukrajnán keresztül, igaz, a szállítások volumene, ezáltal az ukránok tranzitbevételei erősen visszaestek. A Naftogaz az elszámolási vitát nemzetközi döntőbíróság elé vinné. A Gazprom ezt nem akarja.

Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója szerdán közölte, hogy a vállalat folytatja a választottbírósági eljárást, erre válaszul jelentette be a Gazprom gázszállítás leállítását.

A Gazprom közleménye szerint a Naftogaz megfelelő indoklás nélkül tagadta meg a szohranovkai állomáson keresztüli tranzitkötelezettségének teljesítését, és ezt az ukrán vállalat is elismerte. „A 2019. december 30-i megállapodás értelmében a kötelezettségek teljesítésének elmulasztása akkor sem von maga után kifizetést, ha a Naftogaz vis maiorra hivatkozik Ukrajna területén” – tették hozzá orosz részről.
EurópaGazpromgázszállításNaftogaz

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés