Hirdetés

Újabb szankciókra készül Oroszország ellen az EU

MTI

2022.09.28. 20:16

Újabb szankciókra készül Oroszország ellen az EU
Épület tüzérségi tűz után a zaporizzsjai Nikopol városában, Ukrajnában (Fotó: Konstantin Liberov)

„Eltökélt szándékunk, hogy a Kreml megfizesse az eszkaláció árát.”

Hirdetés

Hirdetés

Az Európai Bizottság kereskedelmi korlátozásokat is tartalmazó nyolcadik szankciós csomag elfogadására tett javaslatot Oroszországgal szemben, tekintettel arra, hogy Oroszország „folytatja az Ukrajna elleni agressziót” – jelentette be Ursula von der Leyen szeptember 28-án.

Az Európai Bizottság elnöke közölte: a javasolt szankciós csomag szerint az EU megtiltaná a repülőgépgyártáshoz használható termékek, bizonyos elektronikus eszközök, valamint egyes kémiai anyagok kivitelét Oroszországba, számos orosz termék importját, szolgáltatások nyújtását orosz vállalatok és hatóságok számára, valamint megtiltja az uniós állampolgárok számára, hogy orosz állami vállalatok vezető testületében szerepet vállaljanak. Javaslatot tesz továbbá annak a jogalapnak a megállapítására is, amely alapján meghatároznák az orosz olajár felső határát.

Az uniós importkorlátozás legkevesebb 7 milliárd euró bevételtől fogja megfosztani Oroszországot – húzta alá von der Leyen. „Eltökélt szándékunk, hogy a Kreml megfizesse az eszkaláció árát” – fogalmazott, majd hozzátette: Vlagyimir Putyin orosz elnök fenyegetése a nukleáris fegyverek használatával kapcsolatban újabb lépést jelent a helyzet elmérgesedése felé.

Kijelentette: az Európai Unió nem fogadja el az orosz hadsereg által részben ellenőrzött ukrán régiókban az Oroszországhoz csatlakozásról tartott „színlelt népszavazás” eredményét, ahogy egyetlen ukrán terület annektálását sem. Nem fogadja el továbbá, hogy Oroszország erővel törekszik megváltoztatni szomszédos országával közös, nemzetközileg elfogadott határát.

Az elnök végezetül közölte, az Európai Bizottság külön eszköztár elfogadását javasolja a szankciók kijátszásának visszaszorítására is. Ez segít majd azonosítani, valamint felsorolja azokat, akik megkerülik a korlátozó intézkedéseket.

Európai UnióOroszországszankció

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés