Hirdetés

Újabb szomszédunk van, ahol házasodhatnak a melegek

MTI

2022.10.04. 19:09

Újabb szomszédunk van, ahol házasodhatnak a melegek
(Fotó: illusztráció)

A taláros testület két azonos nemű házaspár alkotmányjogi panasza alapján tárgyalt az ügyben.

Hirdetés

Hirdetés

A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.

A jogszabályt 48 igen és 29 nem szavazattal fogadták el - közölte szlovén közszolgálati televízió (RTV). A módosított törvény a házasságot két személy szövetségeként határozza meg, és lehetővé teszi az azonos nemű házastársak számára, hogy ugyanolyan feltételekkel fogadjanak örökbe gyermeket, mint a különneműek.

A kormány által kidolgozott törvényjavaslatot két hónappal azután fogadták el, hogy az alkotmánybíróság kimondta: az azonos neműek házasságának és az általuk történő örökbefogadásnak a tilalma nem egyeztethető össze az alkotmánnyal.

A taláros testület két azonos nemű házaspár alkotmányjogi panasza alapján tárgyalt az ügyben. A pároknak nem engedélyezték a házasságkötést az anyakönyvi hivatalban, és nem kerülhettek fel az örökbefogadásra jelentkező szülők listájára. A bíróság az utóbbival kapcsolatban rámutatott, hogy határozata "nem vezet be örökbefogadási jogot", mindössze annyit jelent, hogy a jogalkotónak szem előtt kell tartania a diszkrimináció tilalmát, és lehetővé kell tennie az azonos nemű házaspárok számára, hogy örökbefogadásért folyamodhassanak. A bíróság hat hónapot adott a parlamentnek, hogy módosítsa a jogszabályt.

 A Robert Golob kormányfő vezette balközép koalíció támogatta a törvénymódosítást, míg az ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) és az Új Szlovénia (NSi) párt nemmel szavazott.

melegházasságSzlovénia

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés