Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Államtitkár: átvehető a diploma nyelvvizsga nélkül

| 2022. 10. 27. | 19:43:00
Jó hír azoknak, akik 2021. augusztus 31-e után tettek államvizsgát.
Államtitkár: átvehető a diploma nyelvvizsga nélkül
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár azt mondta az október 27-i parlamenti vitában: 2010 és 2020 között segélyalapú társadalomból munkaalapút épített a kormány, most pedig az a cél, hogy 2020 és 2030 között munka és tudásalapú társadalmat hozzanak létre és így Magyarország 2030-ra a régió tudásbázisává váljon. A törvénymódosító javaslatot azzal indokolta: az elmúlt években megújult magyar felsőoktatásban szükségessé vált az állami fenntartásra vonatkozó szabályozás deregulálása és finomhangolása az autonómia bővítésének és a versenyképesség növelésének szándékával.     

A törvényjavaslat szerinte "régóta húzódó problémát kezel" a nyelvvizsga-követelmények rendezésével. A diplomához kötött kötelező nyelvvizsga ugyanis egyedi magyar szabályozás volt, máshol nincsen hasonló az Európai Unióban.

A kormány azt javasolja a nyelvvizsga kapcsán az Országgyűlésnek, hogy a felsőoktatási intézmények dönthessenek a végzettséghez igazodó idegen nyelvi ismeretek elsajátításának és mérésének meghatározásáról. Hangsúlyozta: nem kétséges, hogy az idegen nyelv ismerete szükséges egy felsőfokú végzettséggel rendelkező számára, de a kormány álláspontja az, hogy az oklevélszerzésnek a középfokú nyelvvizsgához történő "mechanikus hozzákötése" nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az államtitkár jelezte azt is: a koronavírus-járvány idején a nyelvvizsga-amnesztia hatására több mint 140 ezer diplomát adtak ki, amely megfelelt a munkaerőpiac elvárásainak, a munkáltatók ugyanis nyelvi kompetenciát várnak el, nem nyelvvizsgát. Az új szabályozás bevezetése felmenő rendszerben történik, de arra is módja van a felsőoktatási intézménynek, hogy a már a képzésben résztvevő hallgató tantervét kiegészítse idegen nyelvi képzéssel.

A képzésüket befejezett hallgatók, amennyiben 2021. augusztus 31-e után államvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkapják diplomájukat – ismertette.

Kitért arra is: a módosítások kiszélesítik a felsőoktatási autonómiát, így a teljes megfelelést tanúsító akkreditációval rendelkező intézmények, amelyeknek már jelenleg is van alapképzés indítási jogosultságuk, az érintett képzési területeken automatikusan létesíthetnek mesterképzést.    

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés